Plumb in gradinile Zalaului!

    Legumele cultivate in apropierea soselelor le produc intoxicatii cu plumb celor care le consuma. Locuitorii n-ar trebui sa cultive legume sau fructe in interiorul perimetrului orasului. Concentratia mare de metale grele, plumb si cadmiu, descoperita in solul orasului Zalau, este improprie cultivarii legumelor sau fructelor, intrucat o parte din compusii toxici ai acestor metale se inmagazineaza in plante. Apa e insa mult mai curata ca in alte orase, nefiind contaminata deloc.

    Singura valoare ingrijoratoare dintre rezultatele analizelor facute pe probele de sol, apa si aer prelevate din Zalau este cea referitoare la plumb. Solul orasului contine 31,7 mg de compusi toxici cu plumb la fiecare kilogram de pamant. Cum valoarea maxima admisa este de 20 mg/kg, e limpede ca problema e serioasa. Tot peste limita s-a situat si cadmiul, iar zincul a fost imediat sub valoarea admisa.

    Din fericire, prezenta acestor compusi toxici nu a fost semnalata si in apa. Cantitatile de fenoli si amoniu au fost zero, iar plumbul – doar 6 Kg pe litru, cand valoarea admisa este de 10 Kg/l.
    Aerul e mai curat ca la munte!

    In mod surprinzator, aerul din Zalau este mai curat decat cel din Brasov, de pilda. Valorile din raportul de incercare sunt de zeci sau chiar sute de ori mai mici decat pragurile-limita de evaluare. S-au masurat dioxidul de sulf, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, pulberile in suspensie si hidrogenul sulfurat.

    „Vorbim despre mediu si poluare dupa ce se inchide festivalul”, a declarat, sec, presedintele C.J. Vrancea, Marian Oprisan

    Revenind la problema poluarii solului, reamintim ca orice mg de compusi de plumb peste limita de 20 de mg/kg inseamna legume sau fructe care dauneaza sanatatii si prezinta riscul contaminarii apei din panza freatica. Expertii spun ca, in orase, daca pe locul contaminat nu s-au operat activitati industriale, atunci compusii cu metale grele sunt „opera” exclusiva a masinilor, care emit astfel de compusi. Protejarea solului gradinilor poate impune, la limita, interzicerea circulatiei masinilor prin zona respectiva sau impunerea unor filtre performante pentru toate masinile care circula prin oras.
    Reactii primite in cadrul campaniei

    Prezentarea gradului real de poluare inregistrat in orasele Romaniei a suscitat vii dezbateri, conferinte si masuri pe plan local. In masura posibilitatilor, prezentam aceste reactii, indiferent daca sunt pro sau contra celor spuse de noi, cu precizarea ca, in toate orasele in care cifrele noastre au fost sau vor fi contestate, vom trimite din nou laboratorul mobil, pentru noi determinari. Scopul este sa convingem autoritatile sa ia masuri pentru reducerea poluarii.
    La Cluj-Napoca vom reveni

    Primii care au reactionat au fost cei de la Apa Somes SA, care ne-au trimis buletinele lor de analiza ce contin, desigur, valori mult mai mici decat cele publicate de noi. In plus, spun cei aflati la conducerea acestei companii, limita prevazuta de legile 311/2004 si 458/2002 (privind calitatea apei), in vigoare pentru compusii de plumb, este de 25 microg/l.

    Pragul de 10 microg/l urmeaza, spun domniile lor, sa intre in vigoare abia in 2009! Faptul ca analizele noastre sunt reale este, in opinia dumnealor, mai putin important decat ce permite legea. Le reamintim ca un laborator autorizat international este obligat sa utilizeze pentru comparatii normele internationale si poate tocmai din motive ca acesta laboratorul nostru este acreditat de RENAR si cel de la Apa Somes, nu!
    Dejenii beau apa din Somes

    Daca fata de masuratorile de la Cluj, seful Autoritatii de Sanatate Publica Cluj, medicul Nicolae Deleanu, si-a exprimat rezerve, sustinand ca apa de la Gilau este din cele mai bune din tara, cand a venit vorba de apa din Dej si Campia Turzii, lucrurile stau diferit.

    La Dej, apa se capteaza din Somes, care este destul de poluat, continutul de metale grele fiind destul de ridicat. Nu este totusi peste limita admisibila, sustine Deleanu. Solutia va fi rezolvata dupa racordarea municipiului la conducta magistrala, care va fi extinsa din exploatarea de la Gilau, in viitorul apropiat. Centuri ocolitoare

    Referitor la poluarea solului, care in municipiile Turda si Campia Turzii este extrem de grava, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj ne-au indicat ca posibile masuri, care trebuie avute in vedere, diminuarea traficului, decopertarea solului unde se inregistraza valori crescute, realizarea centurilor ocolitoare, in vederea descongestionarii traficului si devierea traficului greu, fluidizarea circulatiei, utilizarea mijloacelor de transport neconventionale. In acest moment, toate municipiile si orasele din judetul Cluj au traficul greu chiar prin centrul orasului.
    Liderii Vrancei, mai preocupati de Bachus decat de sanatatea oamenilor

    Articolul din „Adevarul” legat de starea mediului din judetul Vrancea nu a starnit polemici sau luari de pozitii din partea celor indrituiti sa vegheze asupra sanatatii vrancenilor.

    Pentru autoritatile competente sa monitorizeze mediul inconjurator de pe Milcov, respectiv Garda de Mediu sau Directia de Sanatate Publica Vrancea, statisticile alarmante prezentate ieri de ziarul nostru au trecut neobservate din cauza problemelor de ordin politic avute la aceasta ora de sefii acestor institutii aflati la un pas de destituire.

    In ceea ce ii priveste pe sefii administratiei locale, poluarea a tot ce ii inconjoara pe vranceni a trecut deja pe planul doi, acestia fiind preocupati mai mult de Festivalul Viei si Vinului Bachus 2007, manifestare ce incepe astazi la Focsani si care se va desfasura timp de patru zile.

    „Vorbim despre mediu si poluare dupa ce se inchide festivalul”, a declarat, sec, presedintele C.J. Vrancea, Marian Oprisan, principalul organizator al manifestarilor. In ceea ce il priveste pe edilul-sef al Focsaniului, primarul PSD, Decebal Bacinschi, o analiza lucuda asupra acestui subiect arzator poate fi facuta doar cu un cap limpede.

    Mai in gluma, mai in serios, despre eventualele masuri luate pentru stagnarea poluarii in oras se poate discuta luni, dupa ce se termina serbarea vinului, a precizat Bacinschi. El a recunoscut ca, la aceasta ora, este primarul unui oras nu tocmai curat din toate punctele de vedere.

    Sursa: Adevarul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *