Proiect pentru controlarea varsarii deseurilor periculoase pe Coasta de Fildes

Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (fr. PNUE) lanseaza pe 16 iunie un nou proiect destinat sa ajute Coasta de Fildes si alte tari din zona sa controleze mai bine deseurile periculoase.

Initiativa, finantata de guvernele Tarilor de Jos, Suediei si Danemarcei, are ca scop ajutorul in vederea abordarii problematicii slabiciunilor sistematice in controlul transportului deseurilor periculoase intre tari, precum si administrarea acestora si problema deseurilor produse la bordul navelor.

In cadrul initiativei PNUE, un plan de controlare a deseurilor periculoase va fi elaborat pentru regiunea Abidjan de pe Coasta de Fildes, unde locuitorii au fost direct afectati de incidentul navei „Probo Koala” in august 2006. Proiectul vizeaza in primul rand sa raspunda lacunelor legate de instrumentele de control in ceea ce priveste transporturile peste granita a deseurilor periculoase si a deseurilor generate la bordul vaselor.

Din surse PNUE, planul va fi elaborat dupa consultarea autoritatilor locale din acest sector, pe baza datelor autentificate in legatura cu cantitatea si calitatea deseurilor, precum si tinand cont de cadrul legal existent.

Proiectul a fost demarat de Serviciul post-conflict si de gestiune al catastrofelor naturale al PNUE si de catre Centrul Regional al Conventiei de la Bale pentru tarile francofone din Africa, cu sediul la Senegal (BCRC-Senegal), in consultanta cu Secretariatul Conventiei de la Bale pentru controlul transportarii deseurilor periculoase peste frontiere si eliminarea lor.

Pe de alta parte, PNUE anunta ca a doua faza a programului elaborat in urma incidentului „Probo Koala” de pe Coasta de Fildes, destinat sa acopere opt tari vulnerabile care adapostesc infrastructuri portuare in Africa, este in prezent in curs de pregatire pentru donatori. Acest program de intarire a capacitatilor (Faza II) include activitati similare cu cele intreprinse pe Coasta de Fildes in fiecare dintre tarile participante, sustine PNUE.

Sursa: ActuEnvironnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *