„Podul lui Dumnezeu” sau miracolul natural din judetul Mehedinti

"Podul lui Dumnezeu" sau miracolul natural din jude?ul Mehedin?i
"Podul lui Dumnezeu" sau miracolul natural din judetul Mehedinti
„Podul lui Dumnezeu” sau miracolul natural din judetul Mehedinti

Situat in nordul judetului Mehedinti, „Podul lui Dumnezeu” sau podul natural de la Ponoare este al doilea ca marime din Europa.

Legendele spun ca el a fost aruncat peste un hau cu apa tulbure, din care oamenii erau panditi sa fie trasi in iad de fiinte bizare, de Dumnezeu pentru a-l ajuta pe Sfantul Nicodim de numele caruia este legata istoria primei manastiri din Tara — Vodita Romaneasca, sa treaca apa Tismanei, pentru a ridica intru slava a doua sa ctitorie — celebra Manastire Tismana (1377).

,,Podul lui Dumnezeu’ se afla amplasat pe drumul judetean DJ 670, care leaga orasul Baia de Arama de toate localitatile rurale situate in zona montana a judetului Mehedinti, reabilitat de Consiliul Judetean (CJ) Mehedinti cu bani primiti de la Uniunea Europeana prin Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia.

Presedintele interimar al institutiei, Aladin Georgescu, a marturisit ca daca nu s-ar fi intervenit la timp, podul, in realitate format prin prabusirea tavanului Pesterii Ponoare, s-ar fi naruit si nimic nu s-ar mai fi stiut de aceasta ,,bijuterie’ care aduce zilnic in zona mii de turisti, unii atrasi de legendele sau peisajele care circula prin diverse ghiduri si reviste cu profil turistic din lume.

‘Valoarea lucrarilor executate pe o portiune de 35 de kilometri din infrastructura rutiera care trecea peste pod, inclusiv consolidarea acestuia, s-a ridicat la peste 44 milioane de lei, din care 31 milioane au fost nerambursabili, proveniti adica din fonduri europene structurale’, a precizat, pentru AGERPRES, Aladin Georgescu.

In prezent traficul rutier nu se mai desfasoara pe structura ,,Podului lui Dumnezeu’, desi este alcatuit din piatra masiva, ci pe sub o serpentina construita la iesirea din satul Ponoarele, cale de aproximativ cinci kilometri, situatie care permite conservarea lui.

,,Podul lui Dumnezeu’ este monument natural protejat, fiind cel mai mare pod natural din Romania si al doilea ca marime din Europa (30 metri lungime, 13 metri latime, 22 metri inaltime si 9 metri grosime), fiind timp de peste doua sute de ani singurul din lume deschis traficului rutier.

Pe sub el curg, cum o fac de la inceputul lumii, apele unui rau care, se povesteste, este sterp, fara vietati in el, din cauza ca Nicodim i-a blestemat pe locuitorii de aici sa nu aiba apa de baut din vadul lui fiindca nu l-au lasat sa construiasca in preajma o manastire. Asa s-a intamplat ca el, izgonit fiind, a ajuns in locul miraculos de la Tismana si a zidit manastirea ce ii aparuse candva in vis.

Datorita proiectului derulat de Consiliul Judetean Mehedinti, traficul in zona montana a judetelor Mehedinti, Gorj si Caras-Severin a crescut de la 1.196 la 2.500 de vehicule zilnic. Multi turisti vin pentru a trece la pas podul, convinsi fiind ca numai astfel intra in comuniune cu Dumnezeu si astfel se vindeca de boli si tristete. Poate nu intamplator Prea Sfintitul Nicodim, intaiul intemeietor al Episcopiei Severinului si Strehaiei, si-a dat consimtamantul sa fie construit la capatul ,,Podului lui Dumnezeu’ un lacas de cult cu hramul ,,Sfantul Nicodim de la Tismana’, spre invatatura si aducere aminte muritorilor ca pe aici a trecut, ca un miracol, Dumnezeu.

Unde incepe si unde se sfarseste legenda nimeni nu stie cu adevarat. Cert este ca ,,Podul lui Dumnezeu’ exista si de milioane de ani, de cand este Pamantul, a lasat omul sa paseasca peste o vale minunata, catre universul povestilor ancestrale unde timpul a asezat campuri cu lapiezuri si liliac, stele si statui minunate sapate in piatra de calcar, vanturi si ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *