Sarbatoare in Poiana Narciselor de la Negrileasa

Sarbatoare in Poiana Narciselor de la Negrileasa

In acest sfarsit de saptamana in Poiana Negrileasa are loc sarbatoare narciselor. Poiana se aflata pe raza comunei Bucium, iar traditionala petrecere campeneasca va aduna sute de persoane venite din diverse zone ale tarii, in special din judetele invecinate

Sarbatoare devenita traditie de cateva zeci de ani se tine in cea mai apropiata duminica de 20 mai.

Poiana Narciselor a fost declarata din anul 1995 arie protejata si se afla in custodia Asociatiei de Turism si Ecologie Trascau Corp Zlatna. Acestia vor delimita zonele unde este interzis accesul auto, drumurile de acces in rezervatiei si vor monta panouri informative si de avertizare.

Ce putem face la Negrileasa?

In Poiana exista un spatiu special amenajat unde cei care vor fi prezenti pot face un gratar la iarba verde, pot urmarispectacolul folcloric care va avea loc pe scena din mijlocul Poienii, pot practica sport in special fotbal, pot face drumetii in zonele incevinate, unde se afla si o mina foarte veche sau chiar locuri unde dacii si-au lasat amprenta, sau pot la cateva sute de metri departare puteti admira frumoasele flori care impanzesc vazduhul, iar in limita bunului simt puteti chiar sa faceti si buchete care sa va aminteasca peste zile de Poaiana Narciselor de la Negrileasa. Peste toate acestea aerul curat, mirosul brad si mirosul imbatator de narcise merita toate eforturile unei astfel de calatorii pentru cei care au de gand sa fie prezenti la sarbatoare.

De obicei sarbatoarea incepe de Sambata cand tinerii si nu numai deja urca in poiana si petrec o noapte la cort si foc de tabara, continua Duminica pana inspre lasatul serii cand Poiana isi recapata linistea profunda pana anul viitor in aceasi perioada. Asadar acestea sunt doar cateva motive pentru care merita sa petreceti doua zile in luna mai in Poiana Narciselor de la Negrileasa si cu siguranta va reprezenta o amintire de neuitat in albumul vieti pentru fiecare turist prezent si poate un loc unde o sa va reintoarceti an de an.

Specie protejata

In judetul Alba narcisele, care popular sunt numite in zona Apusenilor luste sau rusculite, acopera o poiana de 4,5 hectare intre Valea Negrilesei si Valea Grozei, la est de varful Valcoi din Muntii Trascau, la o altitudine cuprinsa intre 1.150 si 1.250 de metri.

Pe langa poiana de la Negrileasa, in judetul Alba mai exista o astfel de zona in localitatea Intregalde.

In Romania mai este o poiana cu narcise langa Fagaras, in judetul Brasov si una la Negras, in judetul Arges.

Din Alba Iulia la Negrileasa se ajunge pe drumul DN 74 Zlatna – Dealu Mare – Bucium.

  Pozitia geografica: rezervatia se afla in Muntii Metaliferi, la est de Varful Valcoi (1348 m), pe interfluviul dintre Valea Negrilesei si Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupa culmea si versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse intre 1150 si 1250 m; dupa o mica intrerupere, ele se continua pe versantul sud-estic al muntelui Valcoi.

      Cai de acces: din DN 74 Alba Iulia – Abrud se intra pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium; de aici se urmeaza drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier pana la limita rezervatia sau urmarind DN 74 Alba Iulia – Abrud pana in satul Fenes apoi pe Valea Fenesului se trece dupa 10 km prin Rezervatia „Cheile Fenesului” iar dupa inca 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor “.

      Suprafata si limitele: circa 45 ha, in lungul culmii, pana la limita padurii; se intind spre est pana la inseuarea de sub varful cu cota 1260 m, iar in vest pana pe versantul sud-estic al muntelui Valcoi. La acestea se adauga o zona tampon ce se intinde pe o fasie lata de circa 200 m in padurea care inconjoara poienile cu narcise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *