Politica energetica a Romaniei continua sa fie criticata

Florian Nitu de la casa de avocatura Popovici Nitu Avocatii din domeniu acuza legislatia greoaie si slaba incurajare a investitiilor Reprezentantii a doua puternice case de avocatura au criticat relaxarea autoritatilor de la Bucuresti vizavi de problema investitiilor in domeniul energetic.

In timp ce tarile lumii cauta solutii la provocarile venite din partea problemelor de mediu si a resurselor energetice epuizabile, Romania pare putin preocupata de a se conecta la tendintele globale in domeniul energetic, cu accent pe eficienta si regenerabile.

Cristina Filip, partener- la Nestor Nestor Dicu-les-cu- Kingston Petersen Attor–neys & Counselors, a cri-ticat vehement pasivitatea statului cu privire la noile tendinte pe plan mondial in ceea ce priveste domeniul energetic. „Energia regenerabila va schimba fizionomia economiei globale.

Noi intarziem sa ne conectam la aceasta piata globala. Nu contribuim la dezvoltarea tehnica si nu formam noua generatie de oameni educati si specializati in aceasta directie. In plus, nu construim infrastructura paralela si nu asiguram instrumente de finantare pentru aceasta piata”, a declarat Filip, in cadrul Forumului Regional de Energie organizat de Forum Invest.

Ea a adaugat ca, in ciuda boomului imobiliar, guvernul nu a supravegheat standardele de eficienta energetica a constructiilor, astfel incat, in curand, chiar si la cladirile de generatie 2000, vor fi implicate costuri suplimentare pentru adaptarea la noi standarde de eficienta.

Filip a mai atras atentia ca, in ciuda faptului ca Romania are rezerve de huila si lignit, daca nu se va trece la o modernizare rapida a termocentralelor, costul producerii de energie din aceste resurse va fi mult prea mare pentru a mai fi rentabil, devenind insuportabil. Nici pe sectorul regenerabile interesul statului nu pare a fi mai mare, spre deosebire de alte tari care au atras investitii largi in acest sector.

Inconsecvente legislative

Principalele probleme sunt autorizatiile multe care trebuie obtinute, dar si lipsa unor facilitati acordate atat investitorilor, cat si consumatorilor. „Trebuie sa incepem sa devenim si noi parte a unei economii care se misca”, a conchis Filip.

Florian Nitu, Managing Partner la casa de avocatura Popovici Nitu si Asociatii, spune ca, pentru a atrage investitori strategici in productia de energie este necesar un cadru legislativ fexibil si serios. El a atras insa atentia asupra faptului ca in strategia energetica aprobata de guvern, dar si in Legea energiei 13/2007, fundamentala pentru acest sector, sunt folositi termeni care nu sunt definiti juridic.

„In virtutea inertiei sunt folosite concepte care nu au corespondent juridic, lucru care produce confuzii. La solicitarea de clarificari, ni s-a dat un raspuns socant: ar trebui sa va concentrati la pregatirea ofertei, nu sa puneti intrebari de genul acesta”, a spus Nitu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *