Politica si-a bagat coada si in deseuri

Politica si-a bagat coada si in deseuri
Politica si-a bagat coada si in deseuri

Cam asta spunea miercuri, in sedinta Comitetului pentru problemele persoanelor varstnice, vicepresedintele CJ, Ilie Iova.

Membrii organismului au adresat mai multe intrebari legate de proiectul deponeului ecologic de la Lupac si a stadiului lucrarilor proiectului la care a raspuns in parte reprezentantul Agentiei de Dezvoltare Intercomunitara. Insa, pe langa explicatiile cronologice, vicepresedintele Iova a tinut sa precizeze: „Problema a inceput atunci cand, la solicitarile europene, am semnat ce ni s-a cerut. Pasii de urmat sunt prea rapizi si pot fi parcursi cu greutate. Mai mult, proiectul din Caras-Severin, cu ADI si celelalte, a fost tratat politic. Multe primarii au inteles gresit ca trebuie sa se opuna cu orice pret. Asta a insemnat din start o amanare de peste un an de zile, iar acum trebuie sa grabim lucrurile si sa respectam legea pentru a evita infringementul, sanctiune ce ne-ar costa scump“, a explicat vicepresedintele Iova.

Reprezentantul ADI Intercom Deseuri a raspuns intrebarilor celor prezenti, explicand faptul ca, dupa finalizarea proiectului de gestionare integrata a deseurilor in judet, cheltuielile cu gunoiul menajer ar scadea, in conditiile in care vor fi valorificate deseurile reciclabile. „Asta cu atat mai mult cu cat tara noastra si-a asumat angajamentul ca, pana in anul 2020, 50 la suta din cantitatea deseurilor colectate sa fie reciclabila. Circa 15% din proiect a luat deja fiinta, la Lupac“, a mai amintit reprezentantul ADI.

O informare referitor la activitatile de salubrizare a fost facuta si de catre Institutia Prefectului, dupa care subprefectul Nicolae Ciobanu a luat cuvantul pentru a face cateva precizari.

„Am cautat cateva raspunsuri in timp ce ma pregateam pentru sedinta si am gasit multiple hotarari ale consiliilor locale de pe raza judetului, fiind intrigat de diferente destul de mari la tarifele aplicate pentru colectarea deseurilor pentru persoanele fizice in localitatile urbane. In Baile Herculane e vorba de 8,49 lei cu TVA, in Anina 7,50 lei, in Moldova Noua – 4,10 lei, in Oravita – 6,45 lei, iar in Caransebes e vorba de 8,35 lei la bloc si 19,35 la case. Or, tarifele ar trebui sa fie aprobate in baza unei fise de fundamentare, care sa cuprinda cheltuielile si alte costuri necesare. E benefic ceea ce se intampla in cadrul proiectului, dar per total avem foarte multe lacune, lucru care va aduce sanctiuni foarte mari asupra celor care nu respecta regulile. Sunt cazuri in care cantitatea platita de deseuri nu este aceeasi cu cea colectata, si asta in special in mediul rural. De aceea, autoritatile cu responsabilitati in domeniu trebuie sa verifice ca toate activitatile sa fie efectuate corect, la momentul potrivit, deoarece am pornit pe un drum si trebuie sa mergem pana la capat“, a precizat subprefectul.

Va reamintim ca, desi deponeurile neconforme de pe raza judetului au fost inchise, Garda Nationala de Mediu a aplicat, in repetate randuri, amenzi persoanelor fizice si primariilor pentru deseuri depuse pe fostele locatii sau chiar in albiile unor cursuri de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *