Polonia gazduieste incepand de astazi conferinta anuala a ONU consacrata incalzirii climatice

Comunitatea internationala se reuneste astazi, la Poznan, in Polonia, in cadrul intalnirii sale anuale consacrate climatului pentru a pune bazele unui viitor acord care sa contracareze fenomenul incalzirii globale.
incalzirea globala
Oamenii de stiinta avertizeaza ca se vor produce nenumarate catastrofe daca diplomatii nu vor reusi sa ajunga la niciun rezultat.

„Trebuie sa schimbam viteza, sa trecem de la dezbateri la faza de negocieri”, subliniaza seful Secretariatului ONU pentru Schimbare Climatica, Yvo de Boer. „Daca ne impiedicam anul acesta, nu vom mai avea nicio sansa la anul”, explica diplomatul, referindu-se la reuniunea de la Copenhaga, din 2009, cand cele 192 semnatare ale Conventiei ONU pentru Schimbari climatice vor finaliza un nou tratat in acest sens.

In pofida crizei mondiale, conferinta din Polonia se deschide cu o veste buna: Statele Unite vor fi reprezentate pentru ultima data de echipa Bush, iar presedintele ales Barack Obama si-a luat deja angajamentul sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera din tara la nivelul din 1990, pana in 2020.

Vestea proasta o reprezinta diviziunile cu care se confrunta UE intr-un domeniu in care era o piesa cheie: Cei 27 trebuie sa ajunga la un acord privind un pachet energie-clima la summitul european din 11-12 decembrie, perioada in care ministrii Mediului vor incheia conferinta de la Poznan.

Optand unilateral pentru o reducere a gazelor cu efect de sera pana in 2020 cu 20% fata de nivelul din 1990, UE intentiona sa ofere un exemplu intr-o perioada in care tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare trebuie sa prezinta o „viziune comuna” asupra viitorului, cu angajamente pentru 2020 si 2050. Aceasta „viziune comuna” se va afla in centrul discutiilor la nivel ministerial din 11 decembrie, de la Poznan, unul dintre momentele cruciale ale conferintei.

Deocamdata numai tarile industrializate care au ratificat Protocolul de la Kyoto sunt supuse unor constrangeri privind reducerea emisiilor poluante in perioada 2008 – 2012. Miza este ca pana la Conferinta de la Copenhaga este definirea unor angajamente pentru dupa 2012, pe care sa si le asume si Statele Unite, dar si China, India, Brazilia, Africa de Sud sii Mexicul, economii in plina dezvoltare care polueaza in prezent la fel de mult ca tarile industrializate.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *