Poluare alarmanta in Harghita pe raul Olt

Poluare alarmant? în Harghita pe râul Olt
Poluare alarmanta in Harghita pe raul Olt
Poluare alarmanta in Harghita pe raul Olt

Situatia este alarmanta in judetul Harghita, pe raul Olt. Panza de apa freatica si solul sunt contaminate in zona fostei exploatari miniere de la Balan, iar specialistii Garzii de Mediu trag un semnal de alarma si incearca sa gaseasca solutii pentru oprirea fenomenului.

„Din pacate sunt poluari care apar cam in fiecare luna, poluari accidentale care dureaza o zi-doua, din cauza nefunctionarii statiei de epurare pasiva a apei de mina. Reprezinta o problema reala in ceea ce priveste ecosistemul Oltului si o problema care este legata de legislatie“, a declarat Szep Robert, comisar sef adj. Garda Nationala de Mediu.

Reprezentantii Garzii de Mediu spun ca dezastrul ecologic vine din cauza neconcordantelor legislative care au permis ca suprafata de teren pe care se afla statia de epurare pasiva a apelor de mina, sa fie vanduta unei persoane fizice. Noul proprietar nu s-a ingrijit ca instalatia sa fie intretinuta corespunzator, iar conducta de alimentare a acesteia a disparut pur si simplu. Localnicii cred ca, cel mai probabil, ar fi fost vanduta la fier vechi.

„Cum a fost posibil sa se vanda acest teren? Astazi activeaza doua legi care au prevederi diferite. Legea minelor care spune ca obiectivul trebuie ecologizat, inchis si legea insolventiei care lucreaza in favoarea creditorului. Cred ca trebuie armonizate cele doua legi, cu prioritate pe legea minelor, incat creditorii sa poata sa actioneze dupa ce lucrurile sunt reabilitate ecologic si dupa ce situatia unei mine a fost finalizata“, a declarat Purcaru Stamin Ion, Dir.gen. ConversMin.

In perioadele ploiase debitul apei de mina creste si apa contaminata ajunge direct in raul Olt.

In luna mai, ministrul Mediului, Attila Korodi, a cerut continuarea lucrarilor de punere in siguranta a iazului de decantare de la mina Balan, „cel mai periculos punct din judetul Harghita”. Daca acesta s-ar surpa ar acoperi cu steril o treime din comuna Sandominic, unde locuiesc 3.000 de oameni.

Capacitatea de interventie a autoritatilor este, insa, ingradita dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare a terenului respectiv. Mina Balan si-a incetat activitatea in iunie 2006. Lucrarile de inchidere a exploatarii si de ecologizare se ridica la aproximativ 80 de milioane de lei, bani alocati de Guvernul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *