Poluare autorizata la centrala Kozlodui

kozlodui2.jpgIncidentul suferit la centrala nucleara de la Kozlodui, Bulgaria, pe data de 1 martie 2006, a fost cu mult mai periculos fata de anuntul acordat ziarului german „Tagesspiegel am Sonntag”. Publicatia a raportat, comform fizicianului bulgar Georgi Kaschiev, faptul ca centrala avand o pompa care avea dificultati de funtionare, oprirea de urgenta a reactorului 5 nu a reusit.

Pana in anul 2001, Kaschiev a fost sef al reactorului centralei. In prezent, lucreaza in Institutul pentru Analizarea Riscului la Universitatea din Viena (Institute for Risk Analysis at the University of Vienna). „Sistemul de securitate nu a functionat”, a explicat Kaschiev.”Asta ar putea fi comparat cu situatia de a conduce cu viteza maxima fara frane”. Centrala, situata la 150 km nord de capitala Sofia, pe malurile Dunarii, exploata 4 reactoare nucleare ruse. Autoritatile de la Sofia nu au dat mai multe reactii cu privire la incident, in ciuda mai multor cereri de comentariu din partea ziarului „Tagesspiegel”. Totusi, gestionarea puterii centralei, la acest moment, „nu a schimbat” gradul de radiatie al regiunii.

Dupa incident, Bulgaria a inchis reactoarele mai vechi, la sfarsitul lui 2006, la cererea Uniunii Europene, si prevede construirea unei noi centrale la Belene, la circa 100 de km de Kozlodui.

Reactoarele cinci si sase, puse in functiune in 1988 si 1993, sunt singurele a caror exploatare este autorizata de UE, dupa aderarea tarii, in ianuarie 2007.

Sursa: www.bluelink.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *