Poluare cu plumb si la Alba Iulia

Traficul intens otraveste solul si atmosfera din oras, iar oamenii sunt expusi la boli mortale

Solul din orasul Alba Iulia e plin de plumb, arata ultimele analize facute de laboratorul mobil al Rompetrol. Probele prelevate din Piata Natiunii releva ca plumbul din sol e de 38 mg/kg, asta in timp ce valoarea-limita admisa pentru acest metal este de 20 mg/kg.

Specialistii cred ca plumbul in exces din sol provine de la miile de masini care traverseaza zilnic Alba Iulia. Spre deosebire de sol, apa e mai putin poluata. Determinarile facute la apa din reteaua publica, mai precis la Cofetaria Miodelicia, arata ca exista ceva cadmiu in apa, dar valoarea acestuia e foarte mica.

Masinile, vinovate de intoxicarea aerului

In privinta aerului, locuitorii din Alba Iulia nu stau deloc bine. Probele prelevate in Piata Natiunii arata ca monoxidul de carbon determinat are o valoare de 4,1238 mg/mc, ceea se inseamna aproape jumatate din valoarea admisa si aproape egal cu valoarea initiala de alerta. Concentratiile mari de monoxid de carbon din aer provin tot de la traficul intens.

Cei mai expusi sunt orasenii care traiesc in zona, pentru ca – dupa o vreme – monoxidul se oxideaza, devine bioxid de carbon si nu mai este toxic. Studiile arata ca principala sursa de monoxid de carbon din aer provine de la motoarele cu combustie interna ale autovehiculelor. Toate materiile primare energetice folosite pentru combustie contin carbon sub forma de combinatii chimice, care se oxideaza, transformandu-se fie in gaz carbonic, fie in monoxid de carbon, daca arderea este incompleta.

Oxigenul din sange, inlocuit cu carbon

Monoxidul de carbon din aer e foarte periculos pentru sanatate. Medicii spun ca acest gaz toxic patrunde in organism prin plamani si blocheaza fixarea oxigenului prin atomul central de fier al hemoglobinei. Cu cat suntem mai expusi mediului plin de monoxid de carbon cu atat avem mai mari sanse de intoxicare.

Nivelul de otravire depinde de saturatia sangvina, de cantitatea de monoxid de carbon din aer si de volumul respirat. Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange.

Monoxidul de carbon da dureri de cap

In acest caz, moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen nu mai pot functiona normal. Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon variaza de la durerile de cap sau de stomac urmate de febra pana la tulburari severe ale inimii si creierului.

Expunerea prelungita la cantitati reduse de monoxid de carbon, pe parcursul mai multor zile, poate determina moartea. Studiile au aratat ca oamenii reactioneaza in mod diferit la expunerea la cantitati identice de monoxid de carbon. De aceea, intoxicatia cu monoxid de carbon poate avea urmari usoare pana la cele grave, asupra diverselor persoane cu acelasi grad de expunere. O persoana cu simptome usoare de obicei nici nu suspecteaza intoxicarea cu monoxid de carbon.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *