Poluare excesiva in comuna Domnesti, judetul Arges

Din cauza cuptoarelor de teracota din comuna , atmosfera din zona este imbacsita cu substante toxice nocive organismului, comuna DOMNESTI/ARGES este considerata COPSA MICA 2 !!” In Romania, exista legi clare in ceea ce priveste autorizarea de functionare a cuptoarelor de cahle de teracota, insa dupa obtinerea avizului de productie, multi intreprinzatori nu mai respecta prevederile.

Pentru a-si putea obtine certificatele, afaceristii depun la ANPM un dosar din care trebuie sa faca parte un studiu de mediu, efectuat de catre o firma avizata de minister, dar si chitante din care sa rezulte ca solicitantul a achizitionat cantitati importante de argila, nisipuri si oxid de plumb.
In cazul in care prezinta actele cerute, obtine aprobarea pentru inceperea productiei.
Am auzit ca multi afaceristi, dupa epuizarea stocului de oxid de plumb, nu mai cumpara acest produs din comert si-l produc singuri din deseuri de plumb.
Aceste operatiuni rudimentare de topire si coacere in cuptoare elimina in atmosfera cantitati importante de noxe periculoase pentru viata oamenilor.
Pentru ca in zona Domnesti functioneaza 36 de cuptoare autorizate s-a stabilit un program de functionare, insa acesta, din informatiile mele, nu este respectat.

Vorbind dupa asezare in teren, primul cuptor ar trebui sa produca in prima si a treia saptamana din luna, urmatorul – in saptamanile a doua si a patra, al treilea – in prima si a treia decada a lunii si tot asa. Din cauza numarului mare, s-a decis sa nu lucreze toate odata pentru a reduce gradul de poluare. Sa nu va inchipuiti ca se tine seama de asa ceva , cuptoarele ard non-stop! Am auzit, de asemenea, ca in afara de instala-tiile autorizate mai functioneaza si altele, ilegale.
Autoritatile sanitare din cadrul Spitalului Domnesti au apelat de mai multe ori la ajutorul Autoritatii Nationale de Sanatate Publica Arges, dar si la specialistii Inspectoratului pentru Protectia Mediului. Discutiile purtate la fata locului intre autoritati si stapanii cuptoarelor din zona s-au soldat cu amenintari la adresa sefilor de institutii sositi la fata locului.
Asa se face ca, in cele mai multe cazuri, acestia s-au multumit sa calmeze spiritele incinse, fara a mai lua vreo masura de inchidere a unui cuptor. Medicii de la Domnesti ne-au declarat ca, din cauza cantitatilor foarte mari de plumb emanate in atmosfera, s-au confruntat atat cu intoxicari acute, cat si cu afectiuni cronice: dureri de stomac, greturi, ameteli, gust dulce in gura. Acestea sunt primele simptome care se manifesta in cazul intoxica-tiilor acute, persoanele predispuse la astfel de imbolnaviri fiind in primul rand cele care stau in preajma recipientelor in care se topeste sau se amesteca plumbul.

Cadrele medicale sustin chiar ca unul dintre intreprinzatori a ajuns pana acum la spital de aproximativ sapte ori, omul stiind exact ce probleme are si care sunt cauzele starilor de rau si prezentandu-se la unitatea sa-nitara, inclusiv cu tratamentul care trebuie administrat in astfel de cazuri. Conform specialistilor, problemele cele mai grave sunt create de intoxicarile cronice care se instaleaza in timp prin inhalarea aerului foarte poluat cu plumb. Cantitatile mari de noxe se acumuleaza in corp, iar efectele sunt devastatoare. O data patruns in organism, metalul greu nu se elimina si apar complicatii diverse.

Predispusi la boli grave sunt copiii si batranii. Este afectata vederea, ajungandu-se la orbire. De asemenea, apar disfunctio-nalitati renale care, in timp, duc inevitabil pacientul la dializa, precum accidente vasculare sau forme grave de cancer
. Medicii din Domnesti sustin ca afectate de poluarea intensa sunt si animalele care pasc in zona, plumbul acumulat in organismul acestora transmitan- du-se la oameni prin laptele si carnea consumate. Cine poate ajuta comuna DOMNESTI ?

Articol trimis de cititori de prin pagina : Adauga o Opinie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *