GEC Nera bate obrazul Ministerului Mediului pentru nerezolvarea problemei poluarii din Clisura Dunarii

GEC Nera bate obrazul Ministerului Mediului pentru nerezolvarea problemei poluarii din Clisura Dunarii

Conducerea ONG-ului sustine ca nici in 2013 nu va fi rezolvata problema poluarii din Clisura Dunarii.

Poluarea cu deseuri miniere provenite de la iazurile de decantare Tausani si Bosneag va continua si pe parcursul acestui an, sustine presedintele GEC NeraCorneliu Popovici Sturza, si asta pentru ca, potrivit acestuia, Ministerul Mediului a pasat responsabilitatea unei „entitati care nu exista“.

Sturza precizeaza ca in perioada in care Guvernul lucra la intocmirea bugetului pentru acest an, ONG-ul pe care-l conduce a luat atitudine, realizand o campanie de lobby si advocacy la nivelul tuturor factorilor majori de decizie si, totodata, responsabili de stoparea poluarii transfrontaliere cu deseuri miniere. „Tot ce ne-am dorit a fost includerea in proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2013 a sumelor necesare stoparii poluarii prin lucrari de consolidare vegetativa a iazului, acesta fiind singura metoda durabila care poate stopa antrenarea prafului in aer. De asemenea, am adresat o petitie Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, precum si grupurilor parlamentare din arcul guvernamental, si comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului Romaniei, carora le-am furnizat toate informatiile necesare in legatura cu istoricul si amploarea fenomenului de poluare din zona Clisurii. Le-am cerut acestora sa faca toate demersurile ce tin de competenta si sfera de responsabilitate a fiecaruia, in vederea includerii in bugetul din acest an a sumelor necesare stoparii poluarii. Aceasta petitie a fost trimisa, de asemenea, si parlamentarilor de Caras-Severin“, a explicat Corneliu Popovici Sturza.

La scurt timp, a venit si raspunsul Ministerului Mediului. Prin scrisoarea nr. 20.800/14.01.2013 secretarul de stat Elena Dumitru explica ca poluarea de pe zona de iaz Bosneag – extindere, unde poluarea este si cea mai activa potrivit luiSturza, va fi stopata de catre viitorul investitor, dupa privatizarea societatii Moldomin Moldova Noua. In opinia presedintelui GEC Nera ministerul nu face decat „se spala pe maini, avand in vedere ca, in momentul de fata nu exista un proces de privatizare incheiat, iar intentii de privatizare au fost multe din 2006, de cand societatea si-a incetat activitatea“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *