Poluarea cu nitrati, in atentia Ministerului Agriculturii

nitratiOLT. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) sunt de mai multe zile pe teren pentru a-i convinge pe producatorii agricoli din sudul judetului Olt sa faca tot posibilul pentru a nu polua sursele de apa potabila sau apele curgatoare prin depozitarea, in apropierea acestora, a reziduurilor rezultate din activitatile agricole (in special gunoi de grajd).

De asemenea, fiecare societate agricola trebuie sa aiba un plan bine pus la punct pentru fertilizarea culturilor. Fermierii trebuie sa cunoasca bine momentul optim pentru aplicarea ingrasamintelor, cantitatea necesara pentru un hectar, calitatea solului etc. Cele mai vulnerabile zone la poluare sunt Corabia, Traianu, Vladila, Dobrosloveni, Farcasele si Cezieni, aflate in atentia autoritatilor locale, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Ministerului Mediului. „Noi derulam, de fapt, un program de constientizare la nivelul producatorilor agricoli, persoane fizice si juridice, asupra pericolului poluarii surselor de apa potabila, paraurilor si raurilor cu nitrati proveniti din surse agricole. Programul a fost elaborat in baza unui ordin si a unei decizii ale Comisiei interministeriale pentru aplicarea planului de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole. Printre multe altele, producatorii agricoli trebuie sa stie ca nu se fac lucrari agricole la mai putin de cinci metri de apele curgatoare si ca pe terenuri cu o inclinatie de peste 15 grade nu se aplica fertilizarea. Societatile agricole sunt obligate sa aiba un plan foarte amanuntit de fertilizare pe care sa-l respecte in toate punctele lui”, declara Stefan Grigore, director adjunct al DADR.

Primarii amendate de Garda de Mediu

Reprezentantii institutiei trebuie ca la inceputul lunii decembrie sa puna la dispozitia Ministerului Agriculturii un raport amanuntit cu situatia in cele sase zone vulnerabile. Judetul Olt este printre cele mai afectate de prezenta nitratilor si nitritilor in sursele de apa potabila, lucru foarte periculos pentru copiii de pana la trei ani. Apoi, este binecunoscut faptul ca multe primarii au fost amendate de Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu pentru depozitarea necontrolata a gunoiului menajer sau animal atat in zone apropiate de cele locuite, cat si in apropierea unor cursuri de apa
Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *