Peste 80% din teritoriul Romaniei, la limita incarcaturii cu nitrati

Peste 80% din teritoriul Romaniei, la limita incarcaturii cu nitrati
Peste 80% din teritoriul Romaniei, la limita incarcaturii cu nitrati
Peste 80% din teritoriul Romaniei, la limita incarcaturii cu nitrati

Directorul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Dorel Benu, i-a avertizat ieri, 13 iulie, la Reghin, pe fermieri sa aiba grija in privinta planurilor de fertilizare a terenurilor, intrucat peste 80% din teritoriul Romaniei este la limita incarcaturii cu nitrati.

”E un avertisment din partea mea, nu din partea Comisiei Europene – faptul ca, studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, peste 80% din parcelele agricole din Romania sunt la limita incarcaturii cu nitrati si trebuie verificat in fiecare an, de cate ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a ingrasamintelor si de gestionare a cerintelor minime statutare. Concret, asta inseamna inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitrati in sol. Asta inseamna: o buna si atenta gestionare a platformelor de gunoi, incarcatura pentru grajd pe care o au in gospodarii sa fie pentru numarul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grija fata de sursele de apa atunci cand se administreaza ingrasaminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apa, pentru zonele in panta. Sunt foarte multe conditii pe care colegii mei le au intr-un raport de control si pe care le verifica de cate ori au ocazia”, a declarat Benu, la Conferinta de instruire si informare a fermierilor si autoritatilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 – 2020 pe dezvoltare rurala, care a spus ca ultimul control a avut loc saptamana trecuta.

In privinta rezultatelor controalelor efectuate prin sondaj la anumite ferme, seful APIA a aratat ca acestea au fost bune, intrucat fermele respective aveau un plan de fertilizare a solului.

Potrivit acestuia, fermierii trebuie sa fie constienti ca in anumite perioade ale anului nu trebuie sa imprastie ingrasaminte chimice, cum ar fi la topirea zapezilor primavara, cand sunt ploi abundente, intrucat ”trebuie sa stie ca pe o anume suprafata o tona de ingrasaminte de gunoi de grajd inseamna 30 de kilograme de substanta activa”.

Seful APIA a spus ca sunt studii pedologice in care se spune exact ca cele peste 80% dintre terenurile agricole sunt la limita superioara a incarcarii cu nitrati.

”Asa e toata Europa, va spun ca in toata Europa s-a impus controlul 100% al parcelelor cu privire la impactul la nitrati si nitriti pentru ca agricultura a fost acuzata de ceilalti contribuabili ca este un poluator. (…) si atunci a venit aceasta masura prin care sa demonstram ca ne luptam pentru ecologizare, nu ca suntem un mare poluator. (…) Acum prin viitoarea Politica Agricola Comuna asta demonstram ca intre 5-7% din suprafata in fiecare stat va fi ecologizat. Au fost argumente in favoarea noastra pentru a-i convinge pe marii contribuabili ca merita sa investeasca in continuare in agricultura. Nu avem pericol de poluare, noi trebuie doar sa monitorizam”, a spus Dorel Benu, care a precizat ca nimeni nu a prevazut vreo sanctiune pentru depasirea limitei maxime de incarcare cu nitrati a solurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *