Poluarea de la Solventul, „sanctionata” cu sase luni de expertize

Au trecut mai bine de opt luni de la data producerii unei poluari masive pe platforma din Margina a fostului combinat Solventul, poluare generata de procesul de dezafectare a utilajelor fostului colos industrial timisean. Si, desi impactul ecologic in zona a fost unul semnificativ, dupa sase luni de la producerea incidentului, la Agentie Regionala pentru Protectia Mediului lucrurile inca sunt la stadiul de investigatie.
fabrica solventul

Expertize in asteptare

Pe amplasamentul fostului combinat Solventul – platforma din localitatea Margina – s-a produs, in iulie anul trecut, o poluare masiva, in timpul dezmembrarii instalatiei de gudronare a lemnului. In urma acestui incident, specifica Agentia pentru Protectia Mediului Timis, „s-a produs deversarea a aproximativ 40 de tone de gudron pe o suprafata de 200 de metri patrati”. In afara de deversarea de gudron, in sol a mai ajuns si un compus chimic toxic, intr-o cantitate despre care nici macar Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara nu pare sa fie sigura, avand in vedere ca in raportul facut la jumatatea anului trecut mentiona „3 tone de solutie de hidroxid de sodiu 40%”, iar in raportul facut la finalul anului trecut specifica faptul ca ar fi vorba de „30 de tone de solutie de hidroxid de sodiu”. Cert e ca, dupa cum specifica Agentia, „pentru efectuarea dezafectarii nu s-a solicitat acordul de mediu, potrivit legislatiei in vigoare”.

Ce s-a intamplat ulterior? Agentia Regionala pentru Protectia Mediului comunica, la o luna dupa incident, ca „Garda Nationala de Mediu si Consiliul Judetean Timis au luat primele masuri la fata locului, iar Agentia pentru Protectia Mediului a solicitat puncte de vedere de la Directia Apelor -Banat-, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta -Banat-, instiintand si Prefectura Judetului Timis”. Dupa alte sase luni, mai precis la inceputul acestui an, aceeasi institutie preciza in raportul de activitate ca, in esenta, ancheta e cam in acelasi stadiu : „Agentia a actionat in conformitate cu prevederile legale in vigoare, a anuntat toti factorii de decizie despre producerea acestui eveniment cu impact negativ asupra mediului. De asemenea, a solicitat titularului activitatii sa efectueze analize de sol si apa freatica din zona afectata, urmand ca decizia sa fie luata dupa analizarea rezultatelor exprimate de laboratoare autorizate pentru a se stabili gradul de poluare si masurile reparatorii ce trebuie aplicate”.

Amenzi consistente date de Garda de Mediu

Garda de Mediu Timis a facut controale in zona, (au fost 14 controale, in 2007 si 2008) chiar daca, dupa cum ne preciza institutia, la sfarsitul anului trecut, „nu au fost primite sesizari referitoare la procesul de dezafectare de utilaje, controalele fiind efectuate in urma planificarii si a autosesizarilor comisarilor Garzii de Mediu Timis”. Amenzi s-au dat, insa, dupa cum ni se specifica tot la sfarsitul anului trecut, pentru „functionare fara acte din punct de vedere al protectiei mediului”, sau pentru „nerespectarea cerintelor legale pentru a preveni impactul asupra aerului inconjurator”. Pentru neregulile constatate au fost aplicate in ultimii doi ani „sase sanctiuni contraventionale in valoare de 245.000 de lei si doua sanctiuni complementare de sistare a activitatii pana la obtinerea actelor de reglementare”. Si daca cu aceste amenzi, activitatea de dezafectare in zona a continuat, inseamna ca se scot profituri deloc neglijabile din dezafectarea utilajelor fostului combinat.

Si in 2009, Garda de Mediu a continuat sa realizeze controale. „Am facut un control, acum o luna, la Solventul si am constatat ca, din cele trei firme titulare, una a obtinut avizul pentru stabilirea obligatiilor de mediu la vanzare, una are autorizatie de mediu pentru exploatare si una e in curs de obtinere a acordului de dezafectare. Continuam sa monitorizam zona”, ne-a declarat Marian Eperies, comisarul-sef al Garzii de Mediu Timis.

Ciudat e ca Solventul, care a produs anul trecut o poluare masiva prin deversarile de gudron, nici macar nu se regaseste pe lista obiectivelor economice a caror activitate constituie o posibila sursa de poluare, lista intocmita de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, lista pe care apar centrale termice, companii de extractie de petrol si o serie de ferme de crestere a porcilor.

Cu toate acestea, Agentia pentru Protectia Mediului Timis precizeaza, intr-unul dintre rapoartele sale recente, ca „in apa Begai, de exemplu, sunt concentratii mari de plumb si cupru, la care se adauga alti compusi adiacenti, din diverse zone cu risc de poluare ridicat, cum e, de exemplu, zona fostei unitati Solventul, de la Margina, unde desi unitatea nu mai functioneaza din 2002, prezinta un potential pericol de poluare cu fenoli, in special in perioadele cu precipitatii”.

Sursa: Timpolis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *