Poluarea aerului din marile orase ne imbolnaveste!

Poluarea aerului din marile orase ne imbolnaveste!

De cele mai multe ori (daca nu de fiecare data), problema poluarii ramane o dezbatere la nivel teoretic care ne sperie si nu, care aparent ne preocupa, dar in realitate ne lasa indiferenti pentru ca nu ne afecteaza in mod direct sau destul de vizibil incat sa luam masuri.

Bucurestiul este unul dintre marile orase afectate de poluarea masiva. In 2008 a fost situat chiar pe primul loc in topul celor mai poluate orase din Uniunea Europeana, depasind atunci Sofia, Atena, Roma. In 2012 ocupa locul 2, iar in ceea ce priveste spatiile verzi pe cap de locuitor – desi peste Paris si Madrid – se situeaza sub majoritatea celorlalte capitale.

Mai mult, in Bucuresti se inregistreaza anual, 92 de zile cu depasiri ale nivelul admis de poluare – comparativ cu limita prevazuta de normele europene de 35 de zile. Din acest punct de vedere, capitala Romaniei este depasita doar de Sofia.

Nici in celelalte orase mari, din Romania si din lume, situatia nu este mai optimista. Organismul nostru se lupta zilnic cu dominatia unor microparticule, care isi fac de cap peste tot in jurul nostru, sub forma de praf ce patrunde mai profund sau mai putin profund in plamani.
Acest praf foarte fin, de dimensiunea unei bacterii, este cel mai periculos pentru ca poate patrunde cu usurinta in celulele tractului respirator.
Apoi, ne confruntam cu praful de dimensiuni mai mari (de 6/8 ori mai mic decat grosimea unui fir de par) ce conlucreaza la afectiunile cardiace si respiratorii din ce in ce mai intalnite.

Responsabil pentru cea mai mare parte dintre impuritatile din aer este traficul rutier, dupa care, la fel de importante, centralele electrotermice, industria, santierele de constructie si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare.

La nivel european, studiile au aratat ca in medie, peste 50% din populatia marilor orase europene traieste intr-un context in care 150 de metri de strazi sau drumuri sunt utilizate de 10.000 de vehicule pe zi.

Ingrijorati de numarul mare de spitalizari cauzate de afectiuni respiratorii si cardiace, reprezentantii Uniunii Europene au solicitat ca, pana in 2013, “fiecarui locuitor sa ii revina 26 de metri patrati de spatiu verde”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *