Poluarea poate fi ingropata!

Ingroparea in pamant a dioxidului de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de sera, poate fi solutia optima pentru domolirea incalzirii accentuate a climei. Desi expertii in domeniul energiei sunt increzatori in viitorul acestei solutii inca experimentale, ecologistii o privesc cu o oarecare suspiciune.

Prin aceasta noua tehnologie, CO2 ar urma sa fie injectat in puturile de petrol sau de gaz epuizate. Inainte de ingropare, s-ar proceda la lichefierea gazului. Odata injectat, CO2 nu va mai putea contribui la cresterea incalzirii globale.

Utilizat inca de multe decenii pentru recuperarea asistata a petrolului, acest procedeu reprezinta, dupa parerea specialistilor americani, una dintre metodele cele mai promitatoare pentru lupta impotriva incalzirii planetare. „CO2 este principalul gaz responsabil de producerea efectului de sera, iar cantitatile prezente actual-mente in atmosfera cresc foarte repede”, explica Dag Nummedal, directorul Institutului de Cercetare Energetica a Universitatii din Wyoming.

„De vreo cinci ani, comunitatea internationala incearca sa se puna de acord asupra modalitatilor de a elimina CO2 din atmosfera, in cel mai rational, mai economic si mai putin nociv mod cu putinta. Cea mai buna propunere ramane ideea de a-l stoca in pamant.

Puturile de petrol si de gaz epuizate constituie la ora actuala cel mai bun loc pentru a realiza acest proces. Pe termen lung, proiectul vizeaza sa incurajeze dezvoltarea industriei private in ceea ce priveste sechestrarea gazului”, adauga Nummedal.

In pamant, pentru totdeauna Gazul va fi comprimat si injectat sub forma lichida, printr-o canalizare. „El va putea ramane acolo timp indelungat deoarece rezervoarele in discutie au adapostit petrol si metan milioane de ani”, precizeaza Susan Horvoka, cercetatoare la Universitatea din Texas. Cand rezervoarele naturale (puturile de petrol goale) vor fi reumplute, se va astupa bine deschizatura.

„Obiectivul este ca aceste puturi sa ramana inchise sute de milioane de ani, daca nu chiar pentru totdeauna”, marturiseste Nummedal. Dupa parerea Susanei Horvoka, „pe termen lung nu este posibila stocarea CO2 cu alte mecanisme, pentru ca, daca plantam copaci (consumatori de dioxid de carbon), nu putem fi siguri ca ei nu vor disparea intr-un incendiu de padure, eliberand astfel CO2 in atmosfera, sau ca generatiile viitoare nu-si vor schimba optiunea si nu vor transforma acea zona in teren agricol”.

Cercetatoarea mai spune ca stocajul subteran permite, pe de alta parte, debarasarea de un mare volum de gaz intr-un timp relativ scurt si adauga ea: „Aproape tot dioxidul de carbon din atmosfera provine din combustibilii fosili extrasi din puturile subterane.

Prin urmare, trebuie sa incapa inapoi, in subsol”. In cautarea tuturor puturilor epuizate Expertii intentioneaza sa stocheze tot dioxidul de carbon emis de centralele electrice, de rafinariile de petrol, de uzinele de tratare a gazului si de alte mari industrii, care la ora actuala ajunge in atmosfera fara niciun fel de control. In acest sens, vor fi utilizate filtre asemanatoare celor care sunt astazi instalate pe cosurile anumitor uzine pentru a capta oxidul de azot sau alte gaze.

„Mai mult de sapte milioane de tone de dioxid de carbon sunt raspandite in atmosfera, in fiecare an, in lumea intreaga. Daca vom gasi toate rezervele de petrol si gaz epuizate existente pe planeta si daca vom fi capabili sa le umplem pe toate, vom fi in masura sa stocam aproape toate emisiile de gaze cu efect de sera, din intreaga lume, pentru viitoarea suta de ani”, explica Nummedal. Procesul de stocare insa, indeosebi compresia, este destul de costisitor. Dupa parerea unora, ar putea ajunge la 100 de dolari tona.

Ecologistii se impotrivesc stocarii gazului Unii ecologisti se tem insa ca bulele de gaz ar putea sa urce la suprafata prin fisuri sau ar putea sa treaca in panza freatica si sa polueze apa potabila.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *