Poluatorii de ape, controlati la sange

Directia Apelor Olt a intensificat controalele pe cursurile de apa, lacuri, ape subterane si ape uzate, conform directivelor Uniunii Europene. „Am inceput o activitate extrem de dura impotriva poluatorilor. Incercam sa depistam sursa poluarii apei, sa o anihilam si sa ii facem pe poluatori sa inteleaga ca e important sa avem ape curate”, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Tudor Sindrilaru, directorul Directiei Apelor Olt. Tot acesta a precizat ca zona de nord a judetului Valcea e poluata cu peturi aruncate de turisti in amonte. „Localitatea Caineni si zona Robesti sunt cele mai poluate cu peturi. Primarul din Caineni a fost amendat cu 80.000 de lei din cauza gunoaielor aruncate de localnici pe marginea raului Olt si pe un afluent al acestuia. Nu se mai poate asa. Lumea trebuie sa stie ca raurile si paraurile nu sunt gunoierii localitatilor. Administratia locala e raspunzatoare de curatenia cursurilor apelor si sunt situatii in care conducerea unei localitati nu vrea sa intervina in nici un fel”, a spus Tudor Sindrilaru. In Valcea exista si localitati in care cursurile apelor sunt foarte curate. De exemplu, in comuna Muereasca, din 100 in 100 de metri, sunt puse panouri de avertizare pe marginea paraului Muereasca care ii anunta pe oameni ca vor fi amendati daca arunca gunoiul in apa.

De la inceputul anului 2008, angajatii care se ocupa cu inspectia apelor au depistat in Valcea peste 60 de utilizatori de apa care evacuau consumul de apa fara documente, desfasurau activitati piscicole si efectuau constructii pe cursurile apelor, fara autorizatii.

Conform Serviciului de Gestiune si Protectie a Calitatii Apei, in bazinul hidrografic Olt, calitatea apei e buna, in compartie cu anii trecuti. Mai putin bine se sta la calitatea apelor uzate, din cauza descarcarilor directe ale statiilor de epurare. 25% din statiile de epurare nu functioneaza corespunzator, dar ele sunt cuprinse intr-un program de modernizare si pana in 2013 o sa ajungem sa avem ape bune.

Campanie pentru pastrarea apelor curate

Cu ocazia „Zilei Mondiale a Apei”, pe 22 martie, Administratia Nationala „Apele Romane” lanseaza campania sociala „Sa pastram apele curate!”. E vorba de o campanie de informare care se adreseaza opiniei publice, autoritatilor locale, ONG-urilor de profil si cetatenilor. Delia Deaconu, purtatoarea de cuvant a Directiei Apelor Olt, a precizat ca prin aceasta se urmareste sensibilizarea cetatenilor in ceea ce priveste gospodarirea apelor. Campania se va derula in perioada martie-octombrie 2008.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *