Polueaza cat 20.000 de masini

Deplasarea la conferinta privind schimbarile climatice de la Bali a oficialilor guvernamentali si a activistilor de mediu produce aceeasi cantitate de gaze cu efect de sera cat 20.000 de masini intr-un an.

Se estimeaza ca fiecare delegatie in parte care va merge in insula indoneziana, situata la 950 de kilometri de Jakarta, va produce 4,07 tone de dioxid de carbon.

Fiecare din cele 187 de tari care si-au anuntat participarea la summit-ul de doua saptamani de la Bali au declarat ca vor „anihila” efectele poluarii pe care deplasarea lor o va produce prin aceea ca vor planta copaci sau vor cumpara credite pentru emisii. Expertii in schimbari climatice spun ca aceste actiuni sunt doar simbolice si nu vor contribui cu nimic la incetinirea procesului de incalzire globala. „Este foarte greu pentru omul obisnuit sa inteleaga faptul ca aceste delegatii sa vorbeasca despre reducerea emisiilor, cand simpla lor deplasare la Bali cauzeaza o cantitate atat de mare de gaze cu efect de sera”, a declarat, pentru Bloomberg, Artur Runge-Metzger, seful Departamentului de Strategie Climatica de la Comisia Europeana.

Totalul de 40.700 tone de gaze cu efect de sera ce vor fi eliberate in atmosfera in timpul summit-ului echivaleaza cu cantitatea emisiilor pe care 20.350 de masini le elibereaza intr-un an, daca fiecare parcurge 12.000 de kilometri. Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera „responsabil” pentru incalzirea climei de pe Terra. La randul ei, incalzirea este cauza cresterii nivelului marilor si oceanelor, precum si a cresterii riscului de seceta si inundatii. Datele stiintifice pe aceasta tema au fost prezentate saptamana trecuta, chiar la summit-ul de la Bali. Scopul intalnirii internationale din Indonezia este ajungerea la o intelege la nivel mondial prin care emisiile de gaze cu efect de sera sa fie reduse, dupa ce actualul acord – Protocolul de la Kyoto – va expira in 2012.

AER CONDITIONAT. Organizatorul summit-ului, Conventia ONU pentru Schimbarile Climatice, nu le-a oferit invitatilor cazare in insula indoneziana. Cei aproximativ 10.000 de participanti la intalnire si-au organizat singuri excursia in Bali. Majoritatea a optat pentru camere de hotel cu aer conditionat, situate in complexuri hoteliere tropicale scumpe.

In Indonezia se vor planta, in perioada de dupa summit, 79 de milioane de copaci, pomi care ar trebui sa „anihileze” emisiile de gaze cu efect de sera care vor fi emise in atmosfera pe perioada conferintei. Declaratia apartine lui Emil Salim, seful delegatiei indoneziene. „Trebuie sa vedem unde vor fi plantati acesti copaci, ca sa fim siguri ca ei nu vor fi taiati pana cand vor ajunge la maturitate si vor reusi sa asimileze o cantitate maxima de dioxid de carbon”, a spus Salim. Autoritatile de la Jakarta cauta solutii pentru a diminua si cantitatea de deseuri care vor fi produse pana la 14 decembrie. Alte state au optat pentru solutii alternative.

NOTA DISCORDANTA. Delegatia Marii Britanii, de exemplu, care numara 40 de persoane, va neutraliza gazele cu efect de sera produse prin achizitionarea de certificate de emisii. Banii care vor fi folositi provin din fondurile guvernamentale ale executivului de la Londra. Insusi comisarul european pentru mediu, grecul Stavros Dimas, si echipa sa vor apela la acest sistem de credite. Purtatorul sau de cuvant Barbara Helfferich a precizat ca fiecare membru al delegatiei care il insoteste pe Stavros Dimas va suporta din propriul buzunar certificatul de emisie. Helfferich a precizat ca va plati aproximativ 90 de euro. Nota discordanta face si de aceasta data delegatia americana. Reprezentantii Statelor Unite au declarat ca nu vor cumpara certificate de emisie si nici nu vor planta copaci, in schimb, din salariu lor, se va retine, ca in fiecare luna, impozite, parte din acesti bani ducandu-se pe dezvoltarea unor noi tehnologii, mai putin poluante, si care vor duce automat la eliminarea acestor certificate de emisii. Organizatia ecologista WWF apeleaza de asemenea la credite, cantitatea de gaze cu efect de sera produsa de deplasarea celor 80 de membri WWF echivaland cu emisiile produse timp de jumatate de ora de o centrala pe carbuni de 600 megawati.

Cowboy-ii carbonului
Sistemul creditelor de carbon are insa si lipsurile lui, sustin cateva organizatii ecologiste. Delagatii la summit care opteaza pentru credite trebuie sa stie ce cumpara, intrucat unele dintre companiile care comercializeaza astfel de tichete sunt asemeni „cowboy-ilor”. Mark Meyrick, de la EDF Trading, spune ca multe companii calculeaza cantitati diferite de carbon pentru zborurile pe aceleasi distante, doar pentru a obtine profit. „Din pacate, inca este neclar ce cumperi si cum este calculat pretul in momentul cand cineva iti ofera un astfel de document. Vanzatorii nu-si strica firma cand ofera preturi diferite pentru un zbor Tokyo – Jakarta, de exemplu, chit ca un britanic plateste dublu fata de un african”, spune Meyrick. Organizatia Natiunilor Unite spune ca incearca de mai multi ani sa reglementeze aceasta problema, dar inca nu a reusit.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *