Pompierii – cei mai buni prieteni ai animalelor

Pompierii – cei mai buni prieteni ai animalelor

Cand vezi masina pompierilor gonind in tromba, cu sirenele pornite, te gandesi ca, undeva, sigur arde. Nu e deloc asa pentru ca, de multe ori, echipajele sunt chemate la „operatiuni” fara foc si fara fum.

Oamenii si-au facut un obicei din a chema pompierii daca se blocheaza in casa sau isi uita cheile si raman pe dinafara, daca raman cu masina suspendata cand trec Somesul cu bacul sau daca animalutul lor drag a facut vreo boroboata si a ramas in vreun copac, de unde se teme sa se dea singur jos. Anul acesta, pompierii au fost chemati de 15 ori sa salveze animale, cazute in fantani, puturi sau canale.

Chiar la inceput de an, pe 4 ianuarie, pompierii au fost chemati sa salveze patru catei nazdravani, ramasi blocati sub o placa de beton, pe strada Dumbrava din Zalau. Pompierii au lasat furtunurile deoparte, au pus mana pe lopeti si cazmale si au scos patrupedele la lumina, spre bucuria celor care au dat alarma.

In mai, pompierii au fost chemati la Nusfalau pentru a scoate o bovina cazuta intr-un put, adanc de aproximativ trei metri.

Daca in cazul vacii e de inteles ca proprietarul a cerut ajutorul pompierilor, fiindu-i imposibil sa se descurce singur, nu putem spune acelasi lucru despre un barbat din Hida, care a chemat si el pompierii pentru a-i scoate pisica din fantana. Cineva a uitat capacul fantanii ridicat, iar pisica, hop inauntru. Nu stim daca pompierii salajeni au folosit metoda aplicata de un echipaj de la o sectie de pompieri din judetul Bihor, unde, dupa multe incercari esuate, unul dintre sefi a propus coborarea in fantana a unei ladite, cu o bucata de slanina in ea. In cateva secunde, pisica a urcat singura in ladita si a fost scoasa la suprafata

La doua saptamani dupa ce au scos pisica, tot pompierii de la Hida au fost chemati sa scoata, tot din fantana, un sobolan mort si , evident, apa infestata.

Miercuri, pompierii au fost chemati la Ciocmani, pentru a salva o vaca. Aceasta a cazut intr-un put adanc, si, desi a fost scoasa de pompieri, a fost sacrificata in cele din urma de proprietar pentru ca avea piciorul rupt.

Tinand cont de gama larga de servicii pe care le presteaza in folosul comunitatii, ne asteptam ca la iarna, de exemplu, pompierii sa fie chemati sa-l salveze pe Mos Craciun, ramas blocat pe vreun horn sau sa stinga dorul vreunui tinerel sagetat de Cupidon. Ca-n reclame, am vazut deja ca sting arsurile gastrice.

Zece incendii de vegetatie in cinci zile

Numai in ultima sap-tamana, pompierii au fost chemati la zece incendii de vegetatie uscata.

Numarul total al in-cendiilor de vegetatie, inregistrate anul acesta si cauzate de neglijenta oa-menilor, a ajuns la 248 arderi necontrolate, majoritatea avand loc in mediul rural.

In unele cazuri, pompierii au reusit sa-i identifice pe cei vinovati si sa-i amendeze. Numai saptamana aceasta, s-au dat trei amenzi: doua de cate 2500 lei, la Ortelec si Cehu Silvaniei, si una de 1000 lei, la Nusfalau. In total, anul acesta pompierii au dat amenzi in valoare de 92 500 lei.

Cele mai mari incendii din aceasta saptamana au fost cele de luni, de la Plopis, unde au ars 23 hectare de vegetatie uscata, si din localitatea Valea Lunga, comuna Zalha, unde au ars 7,5 hectare de vegetatie uscata . Au mai fost trei incendii la Cehu Silvaniei si cate un incendiu la Simleu Silvaniei, Lozna, Nusfalau, Ortelec si Bogdand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *