Guvernul Victor Ponta, criticat pentru neglijarea modului de reprezentare a Romaniei la reuniuni europene de mediu

Guvernul Victor Ponta, criticat pentru neglijarea modului de reprezentare a Romaniei la reuniuni europene de mediu

Presedintele Traian Basescu acuza Guvernul Victor Ponta de demagogie si de neglijare a modului de reprezentare a Romaniei in diverse formatiuni ale Consiliului Uniunii Europene, dand exemplu o reuniune pe mediu care a avut loc pe 11 iunie, in care s-au discutat chestiuni legate de reducerea emisiilor de bioxid de carbon si la care Romania nu a trimis niciun reprezentant al Executivului.

‘Iata, spre exemplu, o informatie pe care oricare dintre dumneavoastra o puteti prelua de pe site-urile Uniunii Europene, in ceea ce priveste prezenta ministrilor guvernului Ponta la lucrarile Consiliului, unde obligatoriu trebuie sa participe Guvernul. Spre exemplu, pe data de 15 mai a avut loc o intrunire a Consiliului pentru economie si finante, a formatiunii Consiliului, la care s-a discutat despre reglementari prudentiale in sectorul bancar, a fost prezentat un raport despre imbatranirea populatiei si au fost analizate schimbarile climatice si politica europeana in domeniu. Deci, cred ca a fost un raport extrem de important, au fost teme extrem de importante si pentru Romania. Toate statele au venit la nivel de ministri; mai mult decat atat, Italia a participat cu primul-ministru Mario Monti. Din partea noastra a fost domnul secretar de stat Claudiu Doltu, pe teme de o importanta formidabila, pentru ca ceea ce se stabileste in Consiliu pleaca pe urma catre Parlament si se adopta legislatie care devine valabila si pentru tara noastra’, a exemplificat Basescu miercuri, intr-o conferinta la Palatul Cotroceni.

El a mai dat un alt exemplu, o reuniune pe mediu care a avut loc pe 11 iunie si la care unele statele UE au trimis si cate doi ministri, iar Romania nu a avut niciun reprezentant.

‘S-au discutat chestiuni legate de programul de actiune in domeniul mediului in perioada 2014-2020 sau de reducere a emisiilor de bioxid de carbon. Romania nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles, iar emisiile de carbon si obligatiile asumate vor costa mult Romania. Cum a fost aparata Romania la nivel politic de Guvernul Romaniei, cand prin insasi prezenta a trimis un adjunct al sefului de misiune de la Bruxelles?’, a precizat seful statului.

El a amintit si de Consiliul pentru Agricultura si Pescuit care s-a intrunit pe 12 iunie, la care s-a pus problema crearii unui comitet consultativ pentru Marea Neagra, iar Romania a trimis un secretar de stat.

‘A aratat interesul Guvernului Romaniei pentru tema, cand Marea Neagra era un subiect. Pe 30 mai a.c. s-a discutat – la Consiliul pentru intreprinderi mici si mijlocii si asa mai departe – s-a discutat despre finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Dezbaterea s-a concentrat pe proceduri mai simple de acces la programele de finantare si s-a vorbit si despre turism. Franta a trimis trei ministri la acest consiliu, alte tari au avut cel putin un ministru si un secretar de stat, iar Romania a fost printre putinele state reprezentate de doi secretari de stat. Rangul la care ne ducem la aceste discutii extrem de importante este marcat intotdeauna. Cat de dificil este pentru o tara care isi trimite un reprezentant de la misiunea diplomatica sau un secretar de stat in raport cu tarile care isi trimit ministri plini? Deci v-am dat doar cateva exemple de ce inseamna demagogie si ce inseamna lipsa de cunoastere a modului de functionare a Uniunii Europene, neglijarea modului de reprezentare a Romaniei in diverse formatiuni ale Consiliului’, a completat Basescu.

El a subliniat ca este necesara o buna pregatire a pozitiilor Romaniei si o capacitate de negociere si de a gasi aliati in interiorul formatiunii Consiliului pentru a obtine realizarea obiectivelor propuse.

Seful statului a mai spus ca Parlamentul Romaniei s-ar putea implica in adoptarea unei legislatii europene care sa convina Romaniei, dar a punctat ca acest lucru tine doar de cat de interesat este Legislativul.

‘Parlamentul Romaniei ar putea fi extrem de implicat in adoptarea unei legislatii europene care sa ne convina, cu conditia sa se ocupe de acest lucru, sa dezbata, sa coopereze cu celelalte institutii, cu Guvernul in mod deosebit pentru corelarea punctelor de vedere si cu alte parlamente dupa ce isi stabileste un punct de vedere comun cu Guvernul. Este un lucru care in Romania inca nu s-a intamplat, desi de doi ani avem noul tratat in vigoare’, a spus Basescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *