Ponta: Fara legea privind certificatele verzi, creste cu 50% impactul in factura a componentei de energie regenerabila

Ponta: Fara legea privind certificatele verzi, creste cu 50% impactul in factura a componentei de energie regenerabila
Ponta: Fara legea privind certificatele verzi, creste cu 50% impactul in factura a componentei de energie regenerabila

UPDATE Presedintele Traian Basescu a declarat in aceasta seara ca ordonanta de urgenta privind certificatele verzi este in vigoare, asa cum a fost adoptata de Guvern, mentionand ca el, ca presedinte, a atacat legea de apropbare la CC pentru ca ar fi trebuit notificata Comisia Europeana, nu pentru vreo prevedere a Ordonantei.

Reconsiderarea cotei (la 11% in loc de 15% – n.r.) va asigura pastrarea pretului actual, cu fluctuatiile de rigoare. Daca legea nu este promulgata pana la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsa in Romania, ceea ce determina o crestere de aproape 50% a impactului in factura finala a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de platit pentru energia regenerabila, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW“, a spus Ponta.

Din datele prezentate de premier, impactul certificatelor verzi ar creste de la 42 la 63 de lei pe fiecare MWh de electricitate consumat de industrie. Cresterea de 50% este doar pentru componenta de energie regenerabila, nu si a pretului final. In acest moment, subventiile pentru certificate verzi reprezinta 11% din factura finala.

Basescu a contestat legea la Curtea Constitutionala

Seful Executivului a adaugat ca presedintele Traian Basescu a contestat la Curtea Constitutionala faptul ca Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeana, desi Executivul a transmis notificarea.

Astazi, sindicalistii din industrie au protestat in fata Curtii Constitutionale, acuzand atat tergiversarile privind amanarea subventiilor la energia regenerabila, dar si liberalizarea la gaze naturale.

Alro si ArcelorMittal dau semne ca opresc productia

Alro, cel mai mare consumator de energie electrica din tara, a anuntat saptamana trecuta ca elaboreaza un plan pentru inchiderea unor capacitati de productie, din cauza cresterii costurilor cu energia, ca urmare a impactului energiilor regenerabile. Sindicalistii spun ca Alro se pregateste sa concedieze 500 de salariati din cei 700 ai combinatului Alum Tulcea.

Concomitent, ArcelorMittal are acelasi gen de probleme, dar la care se adauga si liberalizarea accelerata a pretului gazelor, care nu este altceva decat scumpirea productiei interne pana la preturile de import, impuse de catre intermediarii Gazprom. Fostul combinat Sidex de la Galati este al doilea consumator de energie electrica din tara. Anul trecut, premierul Victor Ponta s-a intanit de doua ori cu magnatul Lakshmi Mittal, care controleaza grupul siderurgic ArcelorMittal. El i-a transmis premierului ca grupul se va retrage din Europa in situatia in care problema preturilor la energie nu va fi rezolvata.

Cea mai generoasa schema din Europa

Romania are cea mai generoasa schema de sustinere a investitiilor in domeniul energiilor regenerabile din intreaga Uniune Europeana. Schema cumuleaza 10 miliarde de euro. Tara noastra si-a indeplinit inca de la finele anului trecut tinta obligatorie de energie verde asumata la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.

Nivelul sprijinului oferit investitorilor in energia verde din Romania este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeana de 100%. Pentru energia solara, nivelul este unul fantastic – de 657%.

Cu minerii in strada

Mai mult, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat pe strazile din Targu Jiu in primavara anului trecut si au amenintat ca vor veni sa picheteze si sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) din cauza ca energia eoliana este preluata cu prioritate in sistem, iar cea produsa pe baza de carbune nu are cautare. Angajatii Complexului Energetic Oltenia au fost trimisi de mai multe ori fortat acasa din aceasta cauza.

Legea prevedea amanarea de la 1 iulie 2013 a cate doua certificate verzi in cazul producatorilor de energie solara si cate unul in sectoarele microhidro si eolian.
Un certificat verde se acorda la producerea unei anumite cantitati de energie verde. La fiecare MWh de energie fotovoltaica se acordau sase certificate verzi, la eolian erau doua, iar la microhidro au fost trei.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta fusese aprobat in luna iunie de Guvern, iar legea de adoptare a ordonantei in decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *