Porcii crescuti in zonele cu pomi, in regim ecologic, sunt mult mai sanatosi

Porcii crescu?i în zonele cu pomi, in regim ecologic, sunt mult mai s?n?to?i
Porcii crescuti in zonele cu pomi, in regim ecologic, sunt mult mai sanatosi
Porcii crescuti in zonele cu pomi, in regim ecologic, sunt mult mai sanatosi

Scroafele si purceii crescuti in regim ecologic care hoinareasc pe zonele plantate cu copacii au o stare de sanatate generala mai buna, iar mediul este mult mai bine protejat decat daca porcii ar fi mentinuti pe pasune, arata un studiu realizat de Aarhus University, din Danemarca.

Prin realizare acestui studiu, oamenii de stiinta au urmarit gasirea celor mai bune metode care ar putea imbunatati impactul asupra mediului, sanatatea si bunastarea porcilor crescuti in regim ecologic, permitand scroafelor si purceilor acestora sa-si petreaca mai mult timp impreuna, cu precadere in zonele impadurite, si mai putin pe pasuni deschise. Biomasa din copaci poate fi folosita pentru producerea de energie, sustin cercetatorii.

Crescatorii de porci organici primesc de doua ori mai mult pentru produsul lor decat fermierii conventionali, iar exporturile de carne de porc organice au contribuit in mod semnificativ la exporturile daneze de produse ecologice, ajungand la un miliard de coroane in 2012. Cu toate acestea productia de porc ecologica are multe provocari in ceea ce priveste impactul asupra mediului, climei si bunastarii animalelor.

Un sistem mult mai prietenos mediului

In sistemele organice utilizate din prezent, impactul asupra climei nu se distinge semnificativ fata de productia conventionala. In acelasi timp, adaposturile de porci existente cu preponderenta in aer liber sunt de multe ori inadecvate in ceea ce priveste gestionarea igienei si de sunt caracterizate prin pierderi mari de amoniac, explica John E. Hermansen, managerul si liderul proiectului.

Micile gropi post-intarcare pot fi, de asemenea, o mare problema, de sanatatea si bunastarea a animalelor. Noul proiect va urmari punerea in practica a sistemului, dar va examina efectele asupra sanatatii animalelor, a bunastarii, a productivitatii si a emisiilor de nutrienti si de stocarea a dioxidului de carbon.

Conceptul se bazeaza pe integrarea productiei de porci in aer liber in combinatie cu productia de biomasa lemnoasa pentru bioenergie. Spatiul amenajat pentru porci in exterior este mai mult decat doar o simpla pasune. Pe camp vor fi plantati pomi pentru productia de biomasa. Arborii pot reduce scurgerea si evaporarea unor substante nutritive pe care porcii le lasa in urma sub forma de dejectii si urina. Prin transformarea copacilor in energie, emisiile de gaze cu cu efect de sera provenite din productie poate fi redusa. Copacii vor oferi, de asemenea, umbra atat pentru activitatea scroafelor, dar si a purceilor.

Mai putine antibiotice

Porcii sunt intarcati la o varsta mai mare decat de obicei si de sunt crescuti intr-un nou concept de locuinte, cu nici o zona pavata in exterior. Purceii stau in aer liber cu scroafa pentru o perioada mai lunga. Viata in exterior poate promova porci sanatosi si de mai robusti. Mai putine boli va face porcii mai fericiti si imbunatati bunastarea animalelor, reducandu-se nevoia de antibiotice.

Noua forma de productie poate face acest tip de productie ecologica de porci competitiva, responsabila, iar eficienta resurselor mult mai cunoscuta, a mai explicat John E. Hermansen, citat de PigProgress.net.

Pentru acest proiect care se intinde pe o perioada de trei ani si jumatate Ministerul Agricusturii Alimentatiei din Danemarca a alocat 8,9 milioane de coroane daneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *