Portret / Gicu Arfire, politistul care are ca partener un caine lup

In 24 de ani de activitate, subofiterul a invatat peste 500 de colegi cum sa-si dreseze cainii pentru misiunile de prindere a hotilor. Gicu Arfire a invatat sa dreseze cainii pentru misiunile specifice in perioada in care se pregatea la scoala de agenti de politie de la Campina. Este mandru ca a fost selectat in prima serie de conductor-caini, infiintata in cadrul scolii.Gicu Arfire si partenerul

„Acolo se dreseaza cainii de serviciu folositi de politisti, jandarmi sau graniceri”, spune agentul-sef principal, care activeaza la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Neamt. Isi aminteste ca primul caine pe care l-a pregatit pentru misiuni se numea Afet – un ciobanesc german primit de la Centrul Chinologic din Sibiu.

„Ciobanescul este rasa cea mai folosita deoarece sunt masivi, destepti, inteleg repede comenzile si se preteaza la aceasta calificare. Pentru interventie se apeleaza la rasa Rottweiler”, explica politistul. In echipa cu Afet, Gicu Arfire a lucrat trei ani la Inspectoratul de Politie Galati, dar s-a despartit de partenerul sau in 1989, atunci cand a fost mutat la Centrul de la Sibiu. „Mi-a fost foarte greu sa ma despart de acest caine, dar il mai vedeam, cel putin o data pe an, cand mergeam in vizita la parinti”, isi aminteste cu nostalgie Gicu Arfire.

A dresat 500 de caini

Timp de noua ani, Gicu Arfire a activat ca instructor la Centrul Chinologic de la Sibiu, timp in care a format peste 500 de echipe de politisti si caini de serviciu. „Pana ce implineste un an si patru luni, cainelui i se face un predresaj. Abia apoi urmeaza cursul in care se face dresajul de disciplinare, in care invata comenzile de specialitate”, precizeaza politistul.

De 12 ani, Gicu Arfire lucreaza la Inspectoratul de Politie Neamt si contribuie in echipa cu Lord, cainele de urmarire, la prinderea infractorilor. Una din amintirile cele mai dragi este legata de Bobita, un caine cu ajutorul caruia a prins un hot extrem de istet.

Profil
Nascut. 16 mai 1962, Resita.
Studii. Scoala de Politie „Vasile Lascar”, Campina.
Familie. Casatorit, are un baiat.

Intrebari si raspunsuri

Cum isi mentine un caine calitatile?
Un caine de serviciu are un program zilnic de cinci ore de antrenament, in care ii sunt testate reactiile si raspunsurile la comenzi. Hrana i se asigura dupa program si, in medie, greutatea lui trebuie sa fie undeva la 40 de kilograme, pentru a-si pastra agilitatea. Ei activeaza noua ani, dupa care „ies la pensie.

Este adevarat ca asa cum e stapanul e si cainele?
Cei care au studiat relatia comportamentala spun ca, intr-adevar, cainele isi copiaza stapanul si de aici a rezultat aceasta teorie. In munca noastra cainele e privit ca un partener care, daca nu il respecti, te poate trata cu aceeasi moneda.

Ce-i place
Politistului ii place sa faca drumetii in tara, in special in zona montana. Cel putin o data la doi ani merge pe Transfagarasan si este fermecat de Valea Oltului. O alta zona de care s-a atasat este faleza Dunarii de la Galati, oras de care il leaga si amintirile colegilor din politie.

Ce nu-i place
Lui Gicu Arfire ii displac oamenii care isi cumpara animale de companie doar pentru ca „e la moda” si uita sa le acorde atentia pe care o merita. „Acesti oameni omit ca si animalul e un suflet care trebuie ingrijit si respectat”, mai spune politistul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *