Porumbul modificat genetic: o controversa planetara

Porumbul modificat genetic: o controversa planetara

La mijlocul lunii septembrie eram in Franta, cand am constatat ca principalele cotidiene prezentau o informatie care a devenit rapid un scandal mediatic. Era vorba despre un studiu francez privitor la nocivitatea utilizarii porumbului (de provenienta americana) modificat genetic.

Studiul, care a costat mai mult de trei milioane de euro (obtinuti din surse independente), a fost efectuat sub egida Comitetului de Cercetari si Informatii Independente asupra Geneticii si a fost publicat in revista americana Food and Chemical Toxicology. Acest studiu, prin rezultatele sale, constituie o veritabila „bomba“ privitoare la utilitatea sau nocivitatea organismelor modificate genetic.

Cercetarea a fost efectuata pe 200 de sobolani, care au fost hraniti, timp de doi ani, cu un soi de porumb modificat genetic, cu numele de cod NK-603. Acest soi a fost creat prin inginerie genetica, pentru a fi tolerant la un erbicid (glifosat). Interesant este faptul ca acest soi nu este aprobat pentru cultura in Europa, ci doar pe continentul american. De aceea, cercetatorii francezi au cumparat din Canada grauntele, pe care le-au administrat sobolanilor in trei doze diferite (11, 22 si 33%).

Studiul a fost efectuat pe o durata mult mai lunga decat cea prevazuta legal (trei luni). Cercetatorii francezi au observat ca, incepand din luna a patra, unele animale au prezentat tumori canceroase, iar la sfarsitul studiului mai mult de trei sferturi dintre animalele hranite cu porumbul modificat aveau tumori (unele mai mari decat o minge de ping-pong) sau nu supravietuisera.

De remarcat ca acest tip de porumb este folosit in hrana animalelor si a oamenilor din America de Nord si de Sud, fiind consumat aproape zilnic. Asa cum am aratat mai sus, soiul mentionat este interzis pentru cultura in Europa, dar este autorizat importul inca din anul 2004. Din datele oficiale se cunoaste ca in Uniunea Europeana sunt autorizate 46 de plante modificate genetic, dintre care 44 provin din importuri. In tara noastra, se cultiva doar doua plante modificate genetic, si anume un soi de porumb (altul decat cel mentionat in studiul francez) si o varietate de soia. Nu este mai putin adevarat ca, pentru hrana animalelor, se importa produse vegetale modificate genetic din UE, SUA si Australia.

Tinand seama de durata studiului, se poate pune problema ca unele decese observate pot fi cauzate de imbatranirea animalelor, dar cifrele arata ca la animalele normale mortalitatea prin imbatranire a fost de 30% la masculi si 20% la femele, in timp ce la sobolanii hraniti cu NK-603 mortalitatea a atins 50% pentru masculi si 70% pentru femele.

Trebuie mentionat ca un sobolan normal traieste maximum trei ani. La loturile tratate, tumorile au aparut intre 4-7 luni si au fost prezente la majoritatea animalelor dupa 18 luni.

Studiul a starnit reactii puternice, atat in mediul medical, cat si in mediile guvernamentale. Ministerele franceze ale Agriculturii, Mediului si Sanatatii au sesizat Agentia Nationala de Securitate Sanitara, pentru a face verificari si pentru a solicita Conducerii UE de la Bruxelles sa suspende de urgenta autorizatia de import in UE a soiului de porumb implicat.

Pe de alta parte, parcurgand cateva zile la rand presa franceza, am gasit si un articol care punea la indoiala concluziile acestui studiu. Se sustinea ca, dupa o utilizare a acestor organisme modificate genetic de mai bine de 15 ani, nu exista observatii clinice care sa arate, fara dubii, aparitia unor cancere la om, cauzate de aceste produse. Se punea problema, in articol, daca nu cumva studiul, care a avut drept consecinta interzicerea importului respectivului soi de porumb, nu ar favoriza de fapt pe cei care produc alte soiuri modificate genetic, cultivate in Europa.

Si cum „cu o randunica nu se face primavara“, se impune repetarea, in laboratoare din tari diferite, a acestui studiu, pentru a se obtine concluzii clare, concomitent cu intensificarea investigatiilor de laborator la oameni, pentru evidentierea unor eventuale reactii adverse produse de plantele obtinute prin inginerie genetica. Nu trebuie in nici un caz sa se alimenteze alarme false, deoarece organismele modificate genetic au insemnat si inseamna un real progres pentru asigurarea hranei, pe o planeta in care populatia creste exponential.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *