Posibila clima mai rece pentru America de Nord si Europa

Apa rece generata de curentii oceanici, aflati in continua miscare, ar putea stinge arsita incalzirii globale.

Europa si America de Nord ar putea sa experimenteze curand temperaturi mai reci, datorita miscarilor naturale ale curentilor din Atlanticul de Nord, care pot sa mascheze temporar efectele poluarii si a incalzirii globale, rezultate in urma activitatiilor socio-umane.
„Noi credem ca, in scurt timp, curentii oceanici ar putea sa schimbe modelele incalzirii globale, si chiar media temperaturilor inregistrate,” spune Noel Keenlyside de la Leibniz Institute of Marine Sciences din Kiel, Germania.
Keenlyside a explicat ca din moment ce inregistrarile au inceput sa fie tinute din secolul XIX, clima Atlanticului de Nord a avut o evolutie ciclica naturala, ce a rezistat pentru o decada sau mai mult.
Aceste schimbari sunt asociate, cel putin in parte, cu variatiile curentilor oceanici.
Un nou model de prognoza, bazat pe temperaturile inregistrate in trecut si in prezent, de la suprafata apei, indica inceputul unui ciclu de racirea curentilor din Atlanticul de Nord si a zonei tropicale din Pacific.
Keenlyside si colegii sai, a caror studiu a aparut in numarul de saptamana aceasta a revistei Nature, spera sa poata cuantifica aceste efecte pe viitor si sa le poata integra in previziuni ulterioare ale evolutiei climei, care vor fi delimitate pe decade.
„Consider ca este naiv sa credem ca acest model de fluctuatii pe decade inregistrat in clima oceanelor nu va continua sa se manifeste si pe viitor,” a spus el.

Schimbare temporara

Sistemul de curenti oceanici modifica, pozitiv, temperatura pe intreg globul, dar ei nu se manifesta static. Fluctuatia lor este modificata mai ales de densitatea apei marine, care, la randul ei, este determinata de factori ca temperatura si salinitatea.
Curentul Nord Atlantic, numit circulatia termohalina, aduce in nord apa calda, unde transfera caldura, si transporta spre sud apa astfel racita.
Cand acest curent este, natural mai puternic clima din Atlanticul de Nord se incalzeste. Iar cand el este slab, conform prognozei lui Keenlyside pentru urmatoarea decada, temperatura scade.

„Suntem destul de siguri ca aceasta va avea o influenta asupra temperaturilor de la suprafata,” spune Richard Wood de la Met Office Hadley Centre din Exeter, Marea Britanie.
„Nu ne asteptam ca aceasta schimbare a climei sa fie doar o usoara incalzire, an dupa an. Se suprapune peste variatiile naturale ale climei,” a adaugat Wood, care a scris un comentariu, la studiu, in revista Nature.
„Mai ales daca esti interesat de lucrurile care stau pe cale sa se intample pe parcursul unei decade sau doua, acele variatii naturale in clima pot fi la fel de importante pentru acele intervale de timp ca si semnele incalzirii globale,” a spus el.
Wood a subliniat, de asemenea, ca intelegerea de catre specialisti a fluctuatiilor oceanice- si implicit posibilitatea lor de a le include in modele climatice – este inca in fasa.
Noile tehnologii de monitorizare a oceanelor – ca reteaua de geamanduri automate dotate cu senzori – pot sa ofere date care sa-i ajute pe specialisti sa inteleaga in profunzime clima oceanelor si sa poata face previziuni ale acesteia pe decursul unei decade.
Intre timp, Keenlyside a atentionat ca efectul pe care l-a descris este un punct de plecare a fluctuatiilor naturale care nu va sta in calea unor trenduri ale incalzirii globale.
„Vrem sa evidentiem foarte clar; noi nu spunem ca incalzirea globala datorata activitatilor antropogenice nu este prezenta,” a spus el.

Sursa: National Geographic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *