Potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, evaluata la 40 – 45% din proiect (studiu)

    Potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, evaluata la 40 - 45% din proiect (studiu)
    Potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, evaluata la 40 – 45% din proiect (studiu)

    Potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 Cernavoda poate fi evaluata la circa 40 – 45% din valoarea totala a proiectului, ceea ce reprezinta o contributie importanta, cu impact deosebit asupra economiei nationale, releva datele unui studiu efectuat de Asociatia Forumul Atomic Roman (ROMATOM).

    Potrivit documentului privind actualizarea capabilitatilor industriei nucleare romanesti in vederea implicarii acestora in finalizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, exista o capacitate importanta in economia romaneasca deschisa participarii la finalizarea celor doua unitati, acoperind servicii de punere in functiune, exploatare, intretinere si asigurare apa grea si combustibil nuclear, executarea lucrarilor de constructii montaj, livrarea de echipamente mecanice si electrice, precum si servicii de proiectare, consultanta si suport cercetare.

    ‘Interesul industriei nationale pentru acest proiect rezida in faptul ca o buna parte a industriei nationale este deja parte a realizarii si asigurarii serviciilor in functionare si intretinere pentru Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda. Exista, de asemenea, si companii care nu au livrat bunuri si servicii la aceste proiecte, dar au capacitatea si calificarea de a o face, unele dintre acestea fiind deja furnizori pentru industria nucleara internationala’, se mentioneaza in studiul citat.

    Din evaluarile ROMATOM rezulta ca in industrie activeaza in prezent peste 8.300 de lucratori calificati, dedicati activitatilor de sustinere a sectorului energetic nuclear, iar in cazul unui nou proiect nuclear ar mai fi nevoie de inca peste 7.800 de noi locuri de munca.

    „In concluzie, se poate conta pe cel putin 16.000 de locuri de munca ocupate in industria nationala pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4. In aceasta estimare nu se include personalul roman implicat in activitatea de beneficiar al investitiei sau cel implicat in activitatile de punere in functiune si ulterior de exploatare a celor doua unitati”, afirma ROMATOM.

    Considerand pentru cele 16.000 de locuri de munca o retributie lunara egala cu salariul mediu pe economie, rezulta un venit anual estimat la bugetul de stat de circa 55 de milioane de lei, aproximativ 12,5 milioane de euro.

    Potrivit cercetarii, participarea industriei romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda ar avea un impact deosebit de favorabil asupra economiei romanesti, in contextul in care investitiile conduc la cresterea PIB-ului, la crearea de noi locuri de munca, la venituri suplimentare la bugetul de stat, care ar putea avea un efect multiplicator in economie.

    „Participarea industriei din Romania la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda ar insemna atragerea unei parti din importantele resurse financiare angajate in realizarea unei asemenea investitii, pentru acoperirea capacitatilor de productie din tara, cu efecte benefice pentru utilizarea fortei de munca si cresterea economica a economiei nationale. In conformitate cu estimarile procentuale ale participarii industriei nucleare romanesti la finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, se poate evalua ca bunurile si serviciile care potential vor fi contractate din Romania vor avea valoarea de circa 1,6 – 1,8 miliarde de euro”, a aratat, marti, directorul ELCOMEX, Ioan Rotaru, care a precizat ca, pana in prezent, s-au cheltuit deja cu acest proiect un miliard de euro.

    El a subliniat faptul ca aceasta participare poate produce o revigorare a investitiilor directe in firmele romanesti interesate sa participe la finalizarea proiectului pentru modernizarea si/sau innoirea echipamentelor de productie, inclusiv angajarea si formarea de noi specialisti in domeniul energeticii nucleare si fabricatiei de echipamente.

    In ceea ce priveste potentialul economic-financiar al societatilor identificate de ROMATOM ca ar fi interesate de proiectul de la Cernavoda, reflectat in cifrele de afaceri anuale, din analiza rezulta ca in 2012 cifra totala de afaceri este de aproximativ 2,4 miliarde de lei (circa 550 milioane de euro).

    Din acestea, societatile specializate in fabricarea de componente, echipamente si alte activitati au inregistrat afaceri totale de circa 1,5 miliarde de lei, firmele specializate in constructii montaj si/sau servicii au avut o cifra de afaceri totala de circa 640 de milioane de lei, iar societatile specializate in inginerie, proiectare, cercetare si consultanta au inregistrat o cifra totala de afaceri de aproximativ 265 de milioane de lei.

    „Finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este un proces care trebuie sa ofere incredere tuturor categoriilor de participanti (investitori, furnizori de tehnologie, de bunuri si servicii, publicului etc), iar aceasta incredere poate fi oferita numai de Guvernul Romaniei prin continuarea suportului si sprijinului acordat programului romanesc de energie nucleara. ROMATOM considera ca principala problema a finalizarii proiectului de la Cernavoda este reprezentat de asigurarea finantarii necesare. In acest context, se impune ca Executivul sa identifice modele si mecanisme specifice necesare rezolvarii acestei probleme, inclusiv acordarea de garantii suverane pentru creditele externe care vor fi imprumutate de beneficiarul Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, respectiv Energonuclear”, se mentioneaza in studiu.

    ROMATOM atrage atentia asupra necesitatii unui lobby inteligent la nivel european si gasirea de noi mecanisme care sa faciliteze atragerea surselor de finantare, inclusiv in cadrul pietei de energie, si care sa permita implementarea de mari proiecte de investitii in domeniul energetic nuclear si clasic.

    „ROMATOM considera ca, aplicandu-se o politica nationala ferma de investitii in infrastructura energetica, Romania are sansa de a deveni un pol energetic regional pentru Europa de Sud-Est”, concluzioneaza studiul.

    Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda a fost prevazuta initial (in 1978) sa cuprinda 4 Unitati CANDU 6 a 706,5 MW fiecare, profil care a fost extins ulterior la 5 Unitati. In luna martie a acestui an, un proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Economiei arata faptul ca lucrarile la Unitatea 5 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda vor fi sistate, urmand sa fie schimbata destinatia si utilizarea spatiilor
    si structurilor deja realizate, pentru exploatarea in siguranta a Unitatilor 1 si 2, precum si pentru imbunatatirea raspunsului centralei in caz de accidente severe.

    In prezent, pe amplasamentul CNE Cernavoda, sunt in functiune Unitatile 1 si 2, Unitatile 3 si 4 sunt planificate sa fie finalizate la nivelul anilor 2019 si respectiv 2020, iar Unitatea 5 se afla in conservare.

    Puterea nominala instalata (valoarea de proiect) Unitatilor 1 si 2 unitati este de 706,5 MW fiecare, cele 2 unitati din Cernavoda asigurans, in prezent, circa 19% din consumul energetic al Romaniei.

    Guvernul Romaniei a stabilit ca finalizarea Unitatilor 3 si 4 din Cernavoda sa se realizeze prin atragerea de fonduri de finantare asigurate si de investitori privati, in sistemul de parteneriat public – privat. Compania de proiect S.C. EnergoNuclear S.A. este responsabila cu finalizarea Unitatilor 3 si 4 si punerea lor in functiune.

    In anul 2010, Comisia Europeana si-a exprimat opinia favorabila privind finalizarea Unitatilor 3 si 4, in conformitate cu articolul 43 al Tratatului EURATOM, subliniind faptul ca proiectul unitatilor indeplineste in totalitate cerintele tratatului.

    Dat fiind gradul de realizare a Unitatilor 3 si 4, Uniunea Europeana a aprobat finalizarea acestor reactoare de putere, considerandu-le unitati nucleare in curs de executie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *