Poti salva 95 de vieti pe an

Cine crede?i c? e mai s?n?tos, un carnivor sau un vegetarian? Iat? ce spun speciali?tii

Cu aproximativ jumatate de secol in urma, Leonardo da Vinci era de parere ca – Omul este intr-adevar regele animalelor, deoarece brutalitatea lui o intrece pe a lor.
vegetarian
Traim bazandu-ne pe moartea altora. Suntem cimitire!. Tot el afirma: „Va veni o vreme cand oameni asemeni mie vor privi uciderea animalelor cum privesc astazi uciderea oamenilor.” Astept cu nerabdare ca aceste cuvinte sa se adevereasca.

In zilele noastre, iubirea si interesul pentru animale este o moda. Si, ca orice alta moda, se bazeaza pe principii superficiale. Cati dintre noi suntem dispusi sa repetam ceea ce scriitorul irlandez, laureat al premiului Nobel, George Bernard Shaw sustinea: „Animalele sunt prietenii mei si eu nu-mi mananc prietenii” ?
Ne auto-etichetam ca fiind iubitori de animale si ne declaram a fi pentru repunerea acestora in drepturile care li se cuvin in mod natural (fara echivoc) insa in spatele cuvintelor nu stau decat actiuni contradictorii. NU ajutam animalele cand sustinem sectoare care le folosesc drept materie prima si cu siguranta NU le protejam cand ii finantam pe cei care le mutileaza.
Ma intreb cum este posibil ca iubirea pentru animale sa dispara subit in fata raionului cu mezeluri. Oare de ce toata afectiunea pentru aceste fiinte nevinovate se risipeste atunci cand ne hotaram sa cumparam produse care au fost testate pe animale.
De fiecare data cand vad o reclama la un produs tip fast-food imi revin in minte cuvintele muzicianului american Moby: „Din punct de vedere intelectual, fiintele umane si animalele pot fi diferite, insa este evident ca animalele au trairi emotionale intense si simt bucuria sau durerea. Este usor sa uiti legatura dintre un hamburger si vaca din care a fost produs. Insa ma fortez sa constientizez faptul ca, de fiecare data cand am mancat un hamburger, o vaca a incetat sa respire, sa mugeasca si sa se miste”.

Cu ce sa incepem?
In primul rand, este clar faptul ca cele mai insemnate suferinte pe care le pricinuim animalelor provin din consumarea carnii si a alimentelor de originele animale produse de catre ferme. Sa nu ne amagim cu idei de genul „aceste animale vor fi oricum sacrificate” sau „oricum nu o sa schimb eu ceva”. Un singur vegetarian salveaza 95 de vieti pe an, conform unui studiu al celebrei organizatii PETA, in anul 2007.
De asemenea, animalele sunt sacrificate pentru a fi transformate in haine si accesorii, industrie pe care o sustinem financiar. Daca ne eliberam mintea din lanturile publicitatii si a manipularii in masa si punem in balanta efectele actiunilor noastre, vom constientiza faptul ca piata ne ofera atat de multe alternative, incat o haina de blana sau o geanta de piele nu sunt nici pe departe cea mai buna alegere. Costurile sunt indiscutabil mai mari decat beneficiile!

Si, nu in ultimul rand, promovam indirect folosirea animalelor pentru diverse experimente prin cumpararea de produse care au fost testate pe aceste fapturi defavorizate. Ar trebui sa avem un semn de intrebare in legatura cu compozitia unui produs daca o companie este „nevoita” sa-si testeze produsele in aceste mod pentru a le putea pune pe piata.
In continuare sunt numai cateva exemple de companiie prezente pe piata romaneasca care nu-si testeaza produsele pe animale: The Body Shop, Clinique Laboratories, Framesi, Gigi Laboratories, JOICO International, LUSH Cosmetics, M.A.C. Cosmetics, Oriflame USA, Palmers, Revlon, Stila Cosmetics, Tommy Hilfiger, Too Faced Cosmetics, Victoria’s Secret, etc*. Este oare paradoxal faptul ca produsele acestor companii sunt recunoscute a fi de foarta buna calitate, chiar daca nu sacrifica animale pentru a le experimenta?
Va propun sa facem un mic efort de a ne reaminti, de fiecare data cand ne dorim un produs, mai mult sau mai putin necesar existentei noastre, sa-l analizam dupa criterii mai putin egoiste. Suntem dotati cu ratiune si avem puterea de a alege. Si intodeauna exista o varianta mai buna!

* Listele complete ale companiilor care fac sau nu testari pe animale pot fi gasite pe site-urile www.peta.org sau http://search.caringconsumer.com/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *