Povestea celor 17 microhidrocentrale pe raurile din Maramures

Povestea celor 17 microhidrocentrale pe raurile din Maramures
Povestea celor 17 microhidrocentrale pe raurile din Maramures

Desi toata lumea a salutat de la inceput energia verde, s-a pus problema impactului de mediu al… energiei verzi. Si daca in cazul energiei solare si eoliene nu e cazul, nu acelasi lucru se poate spune de MHC-uri, microhidrocentralele ce impanzesc incet Maramuresul.

Montaniarzi, silvici si ecologisti se plang ca s-a permis unor firme sa faca activitati economice fara sa fie controlate daca respecta mediul. La inceput, lucrarile prin care se ingroapa tubulatura distrug peisajul. Apoi, se distrug drumurile din acele zone (vezi scandalul facut de localnicii din Dragomiresti pentru drumul de pe Baicu). Mai apar situatii de genul celei de la Sapanta, unde s-a facut o asemenea microhidrocentrala aproape cu pretul distrugerii uneia din cascadele reprezentative ale Maramuresului, cea de la Custuri.

In fine, silvici si pescari acuza ca proprietarii microhidrocentralelor nu respecta protocolul prin care trebuie sa lase pe vaile raurilor un anumit procent din apa si atrag tot, cata vreme nu monitorizeaza nimeni, dovada stand scaderea faunei piscicole. Mai sunt si voci, din partea autoritatilor locale, care spun ca „investitorii” vin, fac lucrari, lasa dezastru (vezi lucrarile de pe Minghet, Grosii Tiblesului), pretind ca fac investitii pentru comunitate, dar dupa lucrari, la exploatare raman doi, trei, maximum cinci angajati, de cele mai multe ori nu localnici. Si de acolo, profit si atat.

Doua microhidrocentrale in lucru

Iata cum arata in acest moment situatia microhidrocentralelor din Maramures: „In judetul Maramures sunt 17 microhidrocentrale active si autorizate din punctul de vedere al gospodaririi apelor. Situatia se prezinta astfel: 1. Firiza IV Blidari, pe raul Firiza-Stur; 2. Firiza 0, pe Firiza; 3. Chiuzbaia, pe paraul Chiuzbaia; 4. Izvoare, pe raul Mara; 5. Viseut, pe raul Viseu; 6. Borsa Complex, tot pe Viseu; 7. Valea Neagra 1 si 2, pe paraul Valea Neagra; 8. Uzina hidroelectrica Stramtori I, pe Firiza; 9. Uzina hidroelectrica Nodul de presiune, tot pe Firiza; 10. Suior 2, pe Sasar; 11. Baicu 1 si Baicu 2, pe raul Baicu; 12. Suior 1A sir 1 B, pe paraul Suior; 13. Sapanta, pe raul Sapanta; 14. MHC Firiza-Berdu Firiza; 15. Blidari 2, pe Firiza; 16.Blidari 3, pe Firiza si 17. Suciu, pe raul Suciu (n.r.-la Grosii Tiblesului).

Sunt emise 28 de avize de gospodarire a apelor. In prezent, sunt in executie doua microhidrocentrale. Pentru ceea ce ofera acestea in sistemul de energie, va rugam sa va adresati administratorului retelei energetice. Nu au fost inregistrate petitii in ceea ce priveste activitatea microhidrocentralelor”, spune Biroul de presa al Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Cascada Custuri, in pericol

Dinspre ecologisti si iubitorii de natura, se vede altfel, in ceea ce priveste normalitatea microhidrocentralelor. Oameni ai muntelui precum ex.rangerul Ionica Pop sau Ioan Munteanu, seful pazei Parcului National Pietrosul Rodnei, dar si Pavel Horj, director al Directiei Silvice Maramures, spun ca aceste constructii sunt periculoase, distrug mediul, dar in egala masura ca sunt cam singurele

investitii ce vin la acest moment economic sensibil.

Referitor la Cascada din Sapanta: „Am gasit si imaginile in care puteti sa vedeti cum arata zona respectiva din jurul cascadei Custuri. Puteti vedea in imagini faptul ca erau trunchiuri de copaci aduse de apa, muschi pe pietrele din zona, la baza cascadei era un mic bazinet sapat de apa in cadere etc. Toate acestea au disparut, dupa ce au inceput sa sape cu excavatoarele”, declara Petru Maran.

Acesta a atras atentia Ministerului Mediului si a generat controale care au salvat oarecum cascada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *