Povestea Greenpeace, organizatie care controleaza fonduri de 150 de milioane de dolari

Povestea Greenpeace, organizatie care controleaza fonduri de 150 de milioane de dolari

Luptele sale sunt legendare. Influenta sa nu poate fi contestata. Si este greu sa-ti imaginezi ca, in 1971, a luat nastere dupa ce cativa oameni au decis sa se opuna testelor nucleare. 

Povestea Greenpeace a inceput in anii `60, in Vancouver, cand o miscare de protest a inceput sa capete amploare in SUA. In momentul respectiv, SUA erau implicate in Razboiul din Vietnam si foarte multi americani refuzau sa se inroleze in armata si fugeau in Canada. 

In acest context, miscarea pentru protejarea mediului a castigat usor adepti.

„Oprirea Razboiului din Vietnam era o prioritate pentru mine. Eram activisti pentru pace”, explica autorul si fotograful Rex Weyler. „Stiam de asemenea ca, in acel moment, o noua miscare incepea sa prinda aripi. Era o miscare pentru apararea mediului”. 

Insa Razboiul Rece lua amploare si cursa pentru arma nucleara incepuse deja. In 1969, oficialii SUA au anuntat ca vor efectua un test nuclear, ca vor detona o megabomba in insula Amchitka din Alaska, la 7.000 de kilometri departare de Vancouver. 

Georges Payrastre, care la acea vreme locuia in Vancouver, povesteste:“Eram uimit ca o tara precum SUA ar putea lua in considerare detonarea unei bombe la o distanta atat de mica de noi”.

In octombrie 1969, mii de americani au protestat fata de testele nucleare din Alaska. Autoritatile americane nu au luat insa in considerare parerile oamenilor si si-au dus planul la bun sfarsit.

In timpul unui astfel de protest, un canadian si un american au format Comitetul „Don`t make a wave”, un predecesor al Greenpeace. Comitetulplanuia sa trimita o nava in apropierea insulei unde urma sa aiba loc detonarea bombei.

Pentru a finanta aceasta misiune, co-fondatorul Comitetului, Irving Stowe, a propus sustinerea unui concert umanitar. La concertul sustinut in octombrie 1970 au participat Joni Mitchell, James Taylor, Phil Ochs si trupa Chilliwack. S-au strans 17.000 de dolari, suficient pentru finatarea primei misiuni.

Pe 15 septembrie 1971, John Cormack si alti 12 activisti Greenpeace au pornit spre insula Amchitka. La 15 zile de la plecare, nava a fost oprita de garzile de coasta americane.

Chiar daca aceasta misiune nu a impiedicat detonarea bombei, ea a beneficiat de o publicitate atat de mare incat organizatia a devenit cunoscuta la nivel mondial.

Acum, Greenpeace are birouri in 40 de tari din intreaga lume si numara trei milioane de membri. Greenpeace dispune in prezent de un buget de 150 de milioane de dolari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *