Powerade orange – Portocale sintetice

CE BEM, CE MINCAM – Bautura are opt aditivi
Colorantii si aromele sintetice de portocale amestecate cu apa si aditivi alimentari sint ingredientele unei bauturi care poate afecta serios sistemul gastrointestinal.

Powerade orange este o „bautura racoritoare necarbogazoasa, cu aroma de portocale”. In compozitia ei intra, dupa cum citim pe eticheta, „apa, zahar, maltodextrina, acidifiant acid citric E 330, saruri minerale: citrat de sodiu E 331, citrat tripotasic
E 332, clorura de magneziu E 511, arome naturale, stabilizatori E 414 guma arabica si E 445 esteri glicerici ai rasinilor de lemn, coloranti E 104 galben de chinolina si E 110 galben portocaliu”. Eticheta ofera si informatiile nutritionale pentru 100 de grame de bautura: „Valoarea energetica 35 kcal (147 kj), proteine 0 g, glucide 8,2 g, din care zaharuri 7,1 g, lipide 0 g, acizi grasi saturati 0 g, fibre 0 g, sodiu 0,51 g, saruri minerale pentru 100 ml: sodiu 51 mg, cloruri 6,3, potasiu 5,2 mg”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: „Bautura necarbogazoaza cu aroma de portocale, dar fara a contine suc de portocale sau alte derivate din portocale”. In compozitia bauturii intra o cantitate semnificativa de glucide cu absorbtie lenta si index glicemic foarte ridicat (zaharoza 7,1 grame/100 de grame produs), cu efect negativ asupra pancreasului endocrin si al glicemiei. Culoarea produsului este obtinuta cu aditivi alimentari de sinteza E 104, E 110 periculosi pentru sanatate. Acestia pot provoca persoanelor sensibile alergii, astm, dermatita, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), disfunctii ale perceptiei gustative, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Specialistul ne spune ca produsul este contraindicat total celor cu sensibilitate la aspirina.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu alergii, astm, dermatita, persoanelor cu sindrom ADHD, suferinzilor de cancer, celor cu maladii neurodegerative, hepato-renale, celor cu disfunctii ale perceptiei gustative, spasme vasculare, dureri gastrice. Ingredientele acestei bauturi pot bloca enzimele digestive, ducind la agravarea starilor de malabsorbtie patologica sau determinate de virsta. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *