Incã un parlamentar vasluian ia pozitie impotriva Chevron!

Încã un parlamentar vasluian ia pozitie împotriva Chevron!
Incã un parlamentar vasluian ia pozitie impotriva Chevron!
Incã un parlamentar vasluian ia pozitie impotriva Chevron!

POZITIE Ca membru al Comisiei de Apãrare din Camera Deputatilor, Bordeianu monitorizeazã foarte atent evolutia evenimentelor legate de exploatarea gazelor de sist de cãtre Chevron, in judetul Vaslui, spunand cã politicienii ar trebui sã asculte de decizia oamenilor. “Opinia publicã trebuie luatã in considerare. Nicio lucrare nu se poate face impotriva oamenilor. Ca sã nu mai vorbim de faptul cã noi, parlamentarii, suntem obligati sã luãm act de pãrerile oamenilor, de pozitia societãtii civile in formularea unor politici publice, in luarea unor decizii politice cu impact economic, ecologic si asa mai departe. Insã, oamenii trebuie informati corect, transparent si permanent in aceastã chestiune”, spune deputatul PNL, intr-un interviu acordat ziarului nostru. Acesta sustine, ca si colegii sãi de partid, cã romanii au dreptul sã stie dacã au gaze de sist in subsol, dar cã exploatarea lor trebuie sã se facã doar in conformitate cu decizia oamenilor si respectand mediul inconjurãtor.

Reporter: Domnule deputat, dupã cum stiti, ziarul nostru a initiat de ceva vreme o consultare publicã pe tema exploatãrii gazelor de sist cu toti parlamentarii de Vaslui. Am dori sã cunoastem care este pozitia dvs. referitoare la acest subiect controversat?

Dan Bordeianu: Evident cã sunt la curent cu pozitiile exprimate in presa localã pe aceastã temã de colegii mei parlamentari, de unii primari care deja s-au pronuntat intr-un fel sau altul, de opiniile exprimate din zona societãtii civile. Asa cum spuneati si dvs., avem in fatã un subiect „controversat”, dilematic i-as putea spune. Chiar dacã panã acum, nu m-am exprimat public pe aceastã temã, sã stiti cã nu am stat degeaba. Dimpotrivã, printr-o declaratie politicã am informat Parlamentul despre modul in care se reflectã problematica exploatãrii gazelor de sist in judetul nostru si, mai mult decat atat, am formulat o intrebare parlamentarã cãtre Ministerul Mediului pentru a solicita clarificãri in legãturã cu consecintele utilizãrii tehnologiei fracturãrii hidraulice asupra mediul inconjurãtor. Incã nu am primit un rãspuns scris, asa cum i-am solicitat dnei ministru Rovana Plumb. Insã, de indatã ce il voi primi va fi disponibil pe site-ul Camerei Deputatilor si il voi face public printr-un comunicat de presã.

Reporter: Asadar cum vã pozitionati, pro sau contra-exploatãrii?

Dan Bordeianu: Asa cum am precizat anterior, aici avem o dilemã, de securitate dacã vreti. Ca membru al Comisiei pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã, incerc sã abordez problematica exploatãrii gazelor de sist din perspectiva impactului asupra securitãtii nationale. Trebuie sã punem in balantã securitatea energeticã, economicã a Romaniei cu securitatea mediului inconjurãtor, a oamenilor. In primul rand, ar trebui sã rãspundem la intrebarea dacã existã gaze de sist in Romania, exploatabile comercial. Pentru a afla rãspunsul la aceastã intrebare, compania Chevron, cu acordul autoritãtilor romane (Guvern, Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale, CJ Vaslui, Agentia de Mediu Vaslui) au demarat deja procedurile de explorare a potentialelor depozite de gaze de sist. Aceastã procedurã presupune cercetarea geologicã si fizicã a perimetrelor concesionate si evaluarea informatiilor culese de pe teren. Abia dupã finalizarea acestor etape, care dureazã aproximativ 4-5 ani, ne putem pune intrebarea dacã suntem sau nu de acord cu exploatarea zãcãmintelor de gaze de sist. Prin urmare, sã vedem dacã sunt gaze de sist in judetul nostru, dacã zãcãmintele sunt consistente, valorificabile comercial si, apoi, se va lua o decizie la nivel guvernamental, parlamentar, dacã trecem sau nu la exploatarea efectivã. Panã atunci, monitorizãm toate fazele explorãrii, sã fie respectate toate conditiile de mediu, ne mai informãm, mai apar si alte tehnologii intre timp.

“Tehnologiile actuale sunt contestabile. Nu ni s-a explicat ce beneficii va avea judetul Vaslui”

Reporter: Dvs. vorbiti despre decizii care deja s-au luat sau se vor lua la nivel de Guvern, Parlament. Ati vãzut mitingurile de la Barlad? Pãrerea oamenilor nu conteazã?

Dan Bordeianu: Bineinteles, cã opinia publicã trebuie luatã in considerare. Nicio lucrare nu se poate face impotriva oamenilor. Ca sã nu mai vorbim de faptul cã noi, parlamentarii, suntem obligati sã luãm act de pãrerile oamenilor, de pozitia societãtii civile in formularea unor politici publice, in luarea unor decizii politice cu impact economic, ecologic si asa mai departe. Insã, oamenii trebuie informati corect, transparent si permanent in aceastã chestiune. Spun „permanent” pentru cã lucrurile evolueazã in acest domeniu. Tehnologii care astãzi sunt, poate, contestabile stiintific si contestate de oamenii care nu sunt in domeniu pot evolua, se pot perfectiona. De aceea am spus cã mai intai sã explorãm, sã vedem dacã avem aceste zãcãminte de gaze de sist si, apoi, sã examinãm oportunitatea explorãrii. In afarã de acest aspect, ni se tot spune cã procesul de explorare presupune anumite investitii care pot fi benefice pentru economia judetului Vaslui. Sincer sã fiu, deocamdatã, nu ne-a prezentat nimeni care ar fi beneficiile economice si eu astept ca cei de la Chevron sã ne spunã public ce castigã judetul Vaslui de pe urma acestor investitii, ce castigã cetãtenii din comunele unde sunt perimetrele de explorare etc. Sã vinã cu estimãri, cu cifre, sã vedem clar care sunt beneficiile pentru judetul nostru, care sunt costurile sau consecintele asupra mediului. Nu asa, ,,pe ascuns ’’, cum au venit ultima datã, cu usile inchise, cu interdictii fatã de presã, oameni…

Reporter: Cum comentati faptul cã avem deja primãrii, consilii locale care s-au pronuntat impotriva Chevron, a exploatãrii gazelor de sist?

Dan Bordeianu: Din informatiile pe care le am, prezentate si de ziarul dvs., sunt sapte consilii locale, din Iana, Pochidia, Tutova, Puiesti, Coroiesti, Perieni si Bãcani, care s-au pronuntat impotriva exploatãrii gazelor de sist si avem si comune ca Bãcesti, Gãgesti si Pungesti pentru care s-au eliberat certificate de urbanism pentru explorare. Cumva, balanta inclinã spre o pozitie „contra” temei in discutie. Insã, deocamdatã vorbim de explorare. Rãmane sã ne informãm cu totii cat mai bine, sã monitorizãm ceea ce se intamplã pe teren, sã fim cu ochii pe Chevron. Eu astept rãspunsul de la Ministerul Mediului pe care il voi face public. Avem o dilemã de solutionat: securitate energeticã si dezvoltare economicã sau securitate si protectia mediului inconjurãtor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *