Prabusiri de teren in Campul I de Sonde

Tavanul cavernei din Campul I de Sonde din orasul Ocnele Mari, judetul Valcea, a inceput sa se prabuseasca in ultima perioada. Peste 90 de oameni sunt pe lista de evacuare, in cazul unei noi deversari de saramura.
prabusiri in ocnele mari
Bucati mari de steril s-au prabusit in subteran si specialistii estimeaza ca in urmatoarele doua, trei luni tavanul cavernei va cadea. Doua familii au primit saptamana trecuta ordin de evacuare, dar oamenii nu au plecat din zona. Conform planului de evacuare intocmit de autoritatile locale, 36 de familii sunt in zona de risc si ele vor fi mutate in cazul in care fenomenul va avea o evolutie negativa.
Exploatarea sarii in solutie a inceput in Campul I in perioada 1960 – 1961. Campul I de sonde a functionat pana in 1973, cand activitatea a fost intrerupta. Tiberiu Constantinescu, inginer geolog, spune ca inca din 1973 s-a stabilit ca in Campul I o sa apara probleme. S-a facut un studiu in acea perioada si s-a ajuns la concluzia ca vor avea loc prabusiri de teren in urmatorii zece ani. S-au facut masuratori cavernometrice in subteran fara sa se stie care e marimea golului. „Tot Campul I e format din zece sonde. In 2006, s-a stiut pentru prima data ca in subteran este o caverna care are 1,5 milioane de metri cubi de saramura. Tot atunci a avut loc o prabusire, urmata apoi de alte tasari de teren, in 2007. In perioada 20 decembrie 2008 – 7 ianuarie 2009 s-au desprins aproximativ 16.000 de metri cubi de steril din tavanul cavernei si s-a largit fereastra de la 200 de metri la 2.000 de metri patrati. Acest lucru duce la macinarea sterilului si se produce un dezechilibru care va cauza prabusirea tavanului. Apreciem ca in doua, trei luni se va scufunda tavanul. Deocamdata, nu au aparut crapaturi in teren, dar pericol exista oricum”, a explicat Tiberiu Constantinescu. Pentru a prelua saramura care va fi expulzata in urma prabusirii controlate a tavanului, in zona a fost ridicat un baraj pe Paraul Sarat, care e inca in lucru. „Estimam ca, in urma prabusirii, vor fi deversati 200.000 – 250.000 de metri cubi de saramura”, a spus Constantinescu. In prezent, sare in solutie se mai exploateaza din Campurile III si IV, care sunt compuse din 41 de sonde. Anual, de aici pleaca la SC Oltchim SA un milion de tone de saramura. Specialistii sustin ca si in aceste doua campuri au aparut tasari ale terenului care au dus la fisurarea locuintelor a peste 20 de familii din zona. Conform masuratorilor cavernometrice, in subteran s-a format o caverna cu un volum de patru milioane de metri cubi de saramura.

Doua familii au primit ordin de evacuare

Conform autoritatilor, in zona de risc sunt cateva zeci de familii care vor fi evacuate daca vor avea loc fenomene neprevazute. „Deocamdata, este cod verde. Nici o familie nu e in pericol, motiv pentru care nu ne grabim sa evacuam oamenii. Conform planului de evacuare, in zona de risc locuiesc 92 de persoane. Suntem pregatiti sa intervenim in cazul in care fenomenul evolueaza. Conform specialistilor, se preconizeaza ca prin luna aprilie va avea loc prabusirea tavanului din Campul I si pot fi expulzati atunci 200.000 de metri cubi de saramura. Ea va fi preluata de lacul si de digul de retentie, care are o capacitate de 500.000 de metri cubi. Daca va fi nevoie, oamenii vor fi mutati in spatiile de la tabere si in adaposturile a doua blocuri”, a declarat Petre Iordache, primarul orasului Ocnele Mari. Desi edilul sustine ca nu sunt probleme, primaria a fost instiintata de Societatea Miniera de Exploatare a Sarii Ramnicu Valcea sa evacueze doua familii care se afla in zona de risc. Marti seara, autoritatile au dat dispozitie ambelor familii sa fie evacuate, dar oamenii nu au plecat din locuinte. „Am primit o hartie de la Miniera sa mutam un angajat din locuinta in care sta. E vorba de familia Albuica. Vom gasi un spatiu unde sa mutam oamenii”, a spus Constantin Lazaroiu, viceprimarul din Ocne. Familia Ruszi a primit marti seara ordin de evacuare. Levente Ruszi locuieste cu familia sa intr-o casa care a fost afectata de prabusirile din 2001. Atunci, oamenii au fost evacuati, dar, pentru ca au refuzat la acea vreme negocierea cu Miniera, nu au fost despagubiti. Ca sa nu stea in drum, fostul primar a mutat familia Ruszi, in urma cu trei ani, intr-o casa parasita. „Unde sa plecam? A fost dat marti seara ordin sa plecam, ca se scufunda pamantul si se duce sonda. Am zece copii, unde sa ma duc? Poate in drum. Am avut casa, dar nu avem cum sa mai ajungem la ea. In casa asta stam 20 de persoane”, a explicat Levente. Desi oamenii au ramas in casa, in ciuda ordinului de evacuare, edilul sustine ca ei trebuie sa se mute.

„Suntem ca niste caini lepadati”

Pe lista familiilor care trebuie mutate se afla si Efdochia Cismaru, de 80 de ani. Femeia are doua case in gospodarie si un fanar zidit. „Unde sa ma mai mut? De trei ani imi tot promit ca imi fac casa si nu mi-au mai facut. Seara ma culc, dar dimineata nu stiu daca ma mai trezesc. Suntem ca niste caini lepadati. Nu se intereseaza nimeni de noi. Mie au vrut sa imi dea pe tot terenul si trei constructii 140.000 de lei si am refuzat. Altii cu relatii au luat miliarde pe o cocioaba. Daca vine saramura peste mine, raspund autoritatile. Probabil zic ca suntem batrani si murim si au scapat”, povesteste batrana. Zidurile constructiilor din gospodaria femeii sunt crapate. La una din constructii, tavanul s-a lasat, iar usa de la intrare nu se mai deschide. Ca sa nu patrunda frigul, batrana a captusit crapaturile cu vata.

Istoric

Pe 13 septembrie 2001 s-a produs la Ocnele Mari prima prabusire in Campul II de Sonde. Pe 7 ianuarie 2002 a aparut prima eruptie de saramura, iar in iulie 2004 a avut loc a doua scufundare masiva. In decembrie 2005 au avut loc noi prabusiri, iar saramura s-a deversat controlat. In urma acestor fenomene au fost stramutate 123 de familii care s-au aflat in zona de risc. In prezent, alte 54 de familii au casele in zona de risc si trebuie stramutate. Din cele 54 de case, 29 trebuia sa fie gata in aceasta primavara, in cartierul Cazanesti, si in Ramnicu Valcea, dar construirea lor nici nu a inceput.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *