Practica de vara in Ariile Protejate Raul Tur

Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala. ONG-urile vor avea noi obligatii
Practica de vara in Ariile Protejate Raul Tur

Incepand cu anul 2007, studentii de la Facultatea de Biologie-Geologie din Cluj Napoca isi desfasoara stagiunea de practica de teren in Ariile Protejate Raul Tur. Anul acesta, in cadrul practicii de o saptamana, 25 de studenti au avut posibilitatea de a se implica in activitatile de cercetare stiintifica din zona.

Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, coordonatorul practicii de teren:

– Aria protejata este unica din punctul de vedere a bogatiei naturii. Pe o suprafata relativ mica exista o diversitate mare de flora si fauna. Studentii care participa la aceste lucrari au posibilitatea de a deveni o parte a cercetarilor stiintifice pe teme variate. Acest fapt contribuie astfel la aprofundarea cunostintelor teoretice dobandite in cursul anului.

Studentii au ajuns luni la Turulung Vii. Marti a inceput programul cu o excursie in Ariile Protejate Raul Tur, combinata de o prezentare scurta, in cadrul careia studentii au facut cunostinta cu aria protejata.

Prezentarea a fost sustinuta de consultantul stiintific al Societatii Carpatine Ardelene – Satu Mare, Dr. Sike Tamás.

Dr. Sike Tamás:

Derularea a cat mai multe cercetari stiintifice in aria protejata este una dintre obiectivele principale ale Societatii Carpatine Ardelene. In colaborare cu cadrele didactice universitare reusim sa prezentam studentilor din partile diferite ale tarii imprejurimea raului Tur. Aceste activitati ajuta la dezvoltarea relatiilor in domeniul stiintific, iar studiile ofera date valoroase pentru Societatea Carpatina Ardeleana despre schimbarile sistemului ecologic din regiune.

Miercuri au inceput lucrarile intensive. Studentii au realizat cercetarile in grupuri restranse, cu ajutorul a cate unui profesor sau cercetator.

Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, coordonatorul practicii de teren:

–  Studentii au efectuat cercetarile in diverse teme. Cei interesati de pasari au examinat raspandirea berzelor albe, vizitand cuiburile din localitatile ariei unde au si numarat puii acestora. De-a lungul raului si bratelor moarte ale acestuia, grupul de botanisti a facut cunostinta cu plantele acvatice, inventariind si raspandirea speciilor de plante exotice invazive. S-a realizat si un studiu al fluturilor (entomologic), in cadrul careia studentii au redescoperit fluturele rar al padurilor, fluturasul punctat (Lycaena helle), prezent doar in doua locuri ale tarii.

Practica de teren s-a incheiat duminica, prin elaborarea a cate unui raport de catre fiecare grup, continand metodele si rezultatele cercetarilor efectuate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *