Prajelile maresc riscurile de aparitie a cancerului

O substanta chimica foarte comuna, numita acrilamida, care se gaseste in mancarea prajita sau in cea facuta la gratar mareste de doua ori riscul aparitiei cancerului la femei, releva un studiu olandez. Cu cinci ani in urma, cercetatorii au anuntat ca multe dintre alimentele moderne contin acrilamida, o substanta foarte nociva corpului uman. Noul studiu vine si confirma ceea ce se banuia cu cinci ani in urma, si anume ca acrilamida este o substanta cancerigena.
prajeli
Studiul olandez a fost facut cu participarea a 120.000 de persoane, dintre care jumatate erau femei. Voluntarii aveau varste cuprinse intre 55 si 70 de ani. La inceputul studiului, voluntarii au completat un chestionar despre ce mancare consuma, pentru a se stabili „ingestia” de acrilamida. Dupa aceea, timp de 11 ani a fost urmarita evolutia sanatatii voluntarilor. S-a observat ca 1.832 de femei au facut cancer la san, iar 300 au facut cancer ovarian. Cele care s-au imbolnavit consumau, in medie, 40 de miligrame de acrilamida zilnic.

Rezultatele studiului au aratat o legatura directa intre consumul de acrilamida si de aparitie a cancerului ovarian. Cercetarile au aratat ca acrilamida se gaseste in paine, in carnea si in cartofii prajiti si in alte mancaruri prajite, coapte sau facute la gratar. Studiul olandez a dus la concluzia ca femeile care consumau mancaruri ce contineau cantitati mari de acrilamida erau de doua ori mai predispuse sa faca cancer fata de cele care ingerau cantitati mai mici din substanta toxica.

In urma rezultatelor, Uniunea Europeana a sfatuit populatia sa nu mai consume paine prajita si chipsuri, pentru ca aceste doua alimente contin cele mai mari nivele de acrilamida. De asemenea, este recomandat sa se consume mancare facuta in casa, pentru ca in ea sunt cantitati mult mai mici de acrilamida decat in mancarea fast-food si cea de la restaurant. Insa trebuie stiut ca este imposibil ca acrilamida sa nu mai fie consumata, pentru ca este foarte comuna. Ceea ce putem face este sa ne controlam alimentatia si sa introducem in organism cantitati mai mici de acrilamida.

Sursa: Flux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *