Prajitura Best Time are 17 aditivi alimentari

17 aditivi alimentari si un amalgam de grasimi si zaharuri alimentare care dau peste cap organismul constituie, pe scurt, compozitia prajiturii „Best time”. Inainte de a o consuma, cititi cu atentie eticheta!
prajitura cu aditivi
Prajitura „Best time” cu gem de fructe de padure este un produs extrem de dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu foarte multi aditivi alimentari. Chiar daca nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are un exces de glucide atat cu absorbtie lenta – amidon de porumb -, cat si rapida – zahar, sirop de glucoza-fructoza. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca din aceasta cauza pancreasul endocrin are de suferit pentru ca va fi fortat sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-un timp mai scurt. De asemenea, contine foarte multe grasimi vegetale hidrogenate, dar si margarina. Despre aceasta din urma nu ni se spune din ce fel de grasimi a fost fabricata (hidrogenate sau interesterificate) si nici ce aditivi alimentari au fost folositi pentru ea. Pe langa aceste lipide, producatorul a mai utilizat si uleiuri vegetale.

Grasimile si glucidele sunt completate cu alcool. Chiar daca este prezent in cantitate mica, amestecat cu ingrediente de acest tip este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic, avertizeaza specialistul nostru.

ADITIVII ALIMENTARI
Cei 17 aditivi alimentari folositi au efecte adverse, putand provoca de la alergii pana la cancer. Producatorul nu a folosit pentru E476 denumirea cunoscuta – poliglicerol poliricinoleat -, preferand un acronim. In tarile vorbitoare de limba engleza, prescurtarea aceasta este comuna, insa cel care a facut traducerea ar fi trebuit sa foloseasca varianta din limba romana. Acest aditiv are efecte hetapo si nefrotoxice. Sorbitoul, E420, afecteaza tractusul digestiv, E1520 produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neuro si cardiotoxic. Sorbatul de potasiu, E202, duce la acutizarea crizelor de astm si la aparitia alergiilor. E160, betacaroten, este incriminat pentru cancer de plamani, mai ales in cazul fumatorilor si al persoanelor care traiesc intr-un mediu poluat. De asemenea, poate provoca urticarie si nu este indicat copiilor hiperactivi. E200, acid sorbic, produce alergii, iritatii dermice si distruge vitamina B12. Guma locus been poate avea actiune laxativa, mai ales daca este consumata in cantitati mari. Porofosfatii de sodiu impiedica fixarea calciului in oase, iar din aceasta cauza in cazul unui consum cronic poate aparea osteoporoza. Prajitura analizata are cinci surse de sodiu, din aditivi alimentari si din sare (clorura de sodiu). Consumatorii trebuie sa tina cont de faptul ca medicii nu recomanda o doza mai mare de 6 g zilnic de sare pentru adultii sanatosi. Din lista compozitionala rezulta ca produsul analizat are si o valoare energetica foarte mare, motiv pentru care specialistul atrage atentia supraponderalilor si obezilor sa il consume cat mai rar, pentru a nu-si agrava problemele.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, coroborata cu efectele adverse ale aditivilor alimentari folositi, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, alergicilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor cu astm, bolnavilor de cancer, celor cu hiperuricemie (guta), persoanelor cu afectiuni ale tractusului digestiv, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten din faina de grau. Persoanele cu intoleranta la lactoza si cu alergie la soia si la fructele de padure trebuie sa testeze reactia organismului inainte de a consuma produsul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *