Prajitura cu 10 E-uri

CE BEM, CE MINCAM – Desertul distruge silueta
Industria alimentara moderna schimba modul de a vedea fabricarea prajiturilor. Astazi, aditivii alimentari sint ingredientele majore. Alaturi de ei gasim de cele mai multe ori alte grasimi prelucrate chimic si glucide rafinate.

Prajitura marmorata cu cacao pudra degresata 1% si glazura cu continut de cacao 9% este un produs care respecta principiile industriei alimentare moderne. Ingredientele ei sint: „zahar, grasime vegetala hidrogenata, faina de griu, ou intreg, agenti de umezire: sorbitol (E 420) si glicerina (E 422), amidon de griu, sirop de glucoza, fructoza, lactoza, cacao pudra degresata, agenti de afinare: difosfat(E 450) si carbonat de sodiu (E 500), sare alimentara, aroma, emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi (E 471), tristereat de sorbitan (E 492), precum si lecitina de soia (E 322), regulator de aciditate: acetat de sodiu (E 262), ulei vegetal, agent de ingrosare: faina de guar (E 412), colorant: betacaroten (E 160a). Consumatorul este imbiat cu precizarea ca produsul nu are adaos de conservanti, desi prajitura are alti zece aditivi alimentari. De pe eticheta nutritionala, care nu este tradusa in limba romana, aflam ca 100 de grame de prajitura aduc „energie: 1.813 kj/433 kcal proteine 5 g, carbohidrati: 50 g, lipide 23,5 g”.

ANALIZA
. Prajitura analizata este un produs de cofetarie dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide cu absortie rapida si index glicemic foarte ridicat (zahar, sirop de glucoza-fructoza) si glucide cu o absortie lenta (amidon din faina de griu, amidon de griu). Incarcatura glicemica mare exercita un stres puternic asupra pancreasului. De asemenea, produsul are si exces de grasimi hidrogenate periculoase pentru sanatate. Aceasta combinatie duce la o densitate calorica ridicata (433 kcal /100g). Prajitura contine si o serie de aditivi alimentari (E-uri) din categoria agentilor de umectare, de afinare, emulgatori, regulatori de aciditate, a agentilor de ingrosare si a colorantilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca betacarotenul (E160) creste riscul de cancer la fumatori.

CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, celor cu afectiuni cardiovasculare, hepatice si renale, celor cu afectiuni ale tubului digestiv, suferinzilor de boli neurodegenerative si cancer, batrinilor. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten, iar suferinzii de diabet zaharat il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa produsul. Se va tine cont de aportul de sare pe care il aduce prajitura. De asemenea, se va tine cont de precizarea producatorului legata de posibilitatea ca prajitura sa aiba in compozitie urme de fructe nucifere si produse lactate.

Precizari
Rubrica se adreseaza acelor persoane care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.37 sau scriindu-ne pe e-mailul [email protected]. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *