„Prapad” eolian: CEO, cu 1.000 de MW sub energia „verde”

Piaţa de energie. Vântul, soarele şi apa au primit anul trecut peste 400 mil. € din „subvenţiile“ pentru energie verde
„Prapad” eolian: CEO, cu 1.000 de MW sub energia „verde”
„Prapad” eolian: CEO, cu 1.000 de MW sub energia „verde”

Complexul Energetic Oltenia, ca de altfel mai toti producatorii traditionali din tara, au fost striviti, pur si simplu, in ultimele zile ale acestei luni, de productia de energie eoliana. De pe 24 octombrie la pranz si pana in noaptea de 27 octombrie, productia de energie eoliana nu a scazut sub 2.000 de MW, mult peste Complexul Oltenia, mult chiar si peste Hidroelectrica sau Nuclearelectrica in anumite intervale orare. Diferentele dintre productia de energie eoliana si cea clasica, in speta cea pe carbune, livrata de Complexul Oltenia in sistem, au fost uneori absolut colosale, chiar si de aproape 1.000 de MW. Practic, CEO nu a pornit trei grupuri energetice sau a redus la jumatate productia de energie din vreo sase grupuri, pentru a face loc centralelor eoliene. Abia din 27 octombrie a inceput sa se restabileasca o normalitate, pentru ca nu a mai bate vantul. In ultimele zile, CEO a inceput sa livreze in sistem circa 2.500 de MW, o productie care mai stirbeste din paguba produsa pana pe 27 octombrie de eoliene.

Productia de energie „verde” a atins un nivel record in ultimele zile ale saptamanii trecute, abia de luni lucrurile revenind, cat de cat la normal. Furtunile care au ravasit litoralul romanesc nu au produs doar pagube materiale, ci si in bugetele producatorilor clasici de energie, care au fost trecuti in linia a II-a de dispeceratul Transelectrica, favorizand intrarea in Sistemul Energetic National a centralelor eoliene. Acestea au fost, fara indoiala, cele mai castigate de pe urma vantului puternic abatut asupra tarii, ajungand pe primul loc in topul producatorilor de energie din tara, apogeul fiind atins in perioada 24-27 octombrie cand productia de energie eoliana nu a scazut nici macar o ora sub 2.000 de MW. In perioada amintita, eolienele au reusit sa devanseze toti producatorii clasici de energie, de la Complexul Energetic Oltenia si pana la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, aceasta din urma neavand insa fluctuatii, pentru ca tehnologia de productie a energiei nucleare nu permite variatii ale grupurilor. Uluitoare este insa distanta dintre cantitatea de energie produsa de Hidroelectrica si centralele eoliene, uneori discrepanta fiind chiar si de 1.300 de MW. De altfel, Hidroelectrica a fost singura care, in trei intervale orare, a reusit sa depaseasca eolienele, insa cu doar 100-200 de MW.
CEO, cu sase grupuri pornite pe jumatate

Complexul Energetic Oltenia nu a fost insa la fel de norocos ca Hidroelectrica, aceasta din urma beneficiind de ploile sporadice din perioada respectiva. Astfel, Complexul Oltenia a mers, intre 24 si 27 septembrie, cu o productie care a variat intre 1.400 si 1.600 de MW, la distanta mare de productia de energie eoliana. Diferenta cea mai mare a fost in 25 octombrie, pe la pranz, cand CEO producea 1.546 de MW, iar eolienele 2.490, energia „verde” fiind cu nu mai putin de 944 de MW peste cea pe carbune. Avand in vedere ca un grup energetic de la CEO are o putere instalata de 330 de MW, inseamna ca, pentru a putea lasa loc eolienelor, compania fie a trebuit sa opreasca trei grupuri, fie sa functioneze cu sase grupuri pornite doar pe jumatate.
Energie cu 1 leu pe MW

Ca si cum asta nu ar fi fost suficient, Complexul Oltenia a mai fost pus si in situatia de a vinde energie in pierdere, la preturi de nimic, tocmai pentru ca producatorii de energie „verde” isi permit sa liciteze chiar si la 1 leu pe MW. Acest lucru s-a intamplat in zilele de weekend, cand pe anumite intervale orare, pretul MWh de energie a fost cu cativa bani mai scump decat o paine. Piata de energie s-a prabusit, media zilei sambata fiind de 41 de lei/MWh, iar duminica de 21 de lei/MWh. Asta in conditiile in care pretul energiei, in mod normal, este de 185-200 de lei/MWh. Practic, in afara de eoliene, in toata aceasta perioada, toti producatorii de energie au vandut energia pe pierdere. Managerul CEO, Laurentiu Ciurel, spunea ca prabusirea pietei pune compania intre ciocan si nicovala, pentru ca daca opreste grupurile, pierde cam 1 milion de euro pe zi, iar daca vinde in pierdere, la preturile de nimic cauzate de eoliene, pierde cam tot atat. Ciurel mai spunea ca profitul facut de complex in 10 zile este pierdut in doar doua in care preturile scad pana la limite absurde.
S-a revenit la normal

De pe 28 octombrie incoace, insa, piata de energie a revenit la normal. Vantul nu a mai batut, astfel ca, de la 2.500 de MW, eolienele au ajuns, in doar 48 de ore, sa nu mai poata livra in sistem decat 170-180 de MW, nici macar 10% din productia record de saptamana trecuta. Golul a fost completat, asa cum era normal, de Complexul Oltenia, care a inceput sa se stabilizeze la o productie cuprinsa intre 2.400 si 2.700 de MW, ceea ce asigura o functionare optima a grupurilor energetice. Compania are pornite, acum, grupuri in toate cele patru termocentrale, respectiv Turceni, Rovinari, Craiova II si Isalnita, iar daca situatia se va mentine, atunci compania va avea o sansa sa recupereze pierderile din perioada in care eolienele au ingenuncheat producatorii traditionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *