Prea comozi ca sa traim „verde”

Milioane de oameni din toata lumea cred ca modul de viata si comportamentul lor nu contribuie in nici un fel la schimbarile climatice si considera ca ar fi un efort prea mare din partea lor sa adopte un stil de viata „verde”. Aceasta este concluzia unui raport prezentat la New York.stilul verde

Aproape un sfert din persoanele chestionate a fost de acord cu urmatoarele afirmatii: „Ar fi un efort prea mare sa fac lucruri care sa nu dauneze mediului inconjurator” si „Nu cred ca prin comportamentul sau modul meu de viata de zi cu zi contribui in vreun fel la incalzirea globala”. Un numar de trei ori mai mare de respondenti a afirmat ca este total de acord cu mesajele ecologiste, pe care le considera mai degraba adevarate decat panicoase sau ipocrite.

O urma de comportament ecologist reiese totusi din acest studiu. Mai mult de jumatate din cei intervievati au declarat ca nu lasa niciodata televizorul in stand-by peste noapte si nici nu uita cu orele telefoanele mobile in priza, cu mult peste timpul de incarcare a acestora. In plus, aproape 60% din subiecti sustin ca inchid intotdeauna lumina atunci cand ies din incapere. Cu toate astea, o cincime spune ca nu au nici o problema daca lasa televizorul in stand-by, iar un procent similar afirma ca inchid robinetul la baie in timp ce se spala pe dinti cu periuta electrica.

Rezultatele studiului au fost prezentate de Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, care a centralizat datele culese de la aproape 4.000 de subiecti, care au raspuns la intrebari legate de transport, reciclarea deseurilor, stil de viata si schimbarea obiceiurilor. Studiul este cel mai recent dintr-o serie de sase astfel de proiecte realizate in ultimii 20 de ani, precedentul fiind in 2001.

Intrebati care ar fi domeniile de care ar trebui sa se preocupe guvernele, oamenii au plasat in mod constant mediul pe locul al patrulea in raspunsurile lor, dupa infractiuni, sanatate si educatie. Spre deosebire de 2001, cand 25% din respondenti au opinat ca mediul ar trebui sa fie principala preocupare a executivelor, de data aceasta doar 19% din cei intervievati au fost de acord cu aceasta varianta. Infractiunile au „castigat” 10 procente fata de 2001 (49% fata de 30%).

ECOLOGISTI SI NU PREA
Rezultatele arata ca 67% din cei intervievati au fost de acord ca „omenirea este capabila sa gaseasca metode prin care sa rezolve problemele de mediu cu care se confrunta Planeta”. Cu toate acestea, doar 19% considera ca „oamenii de stiinta vor gasi solutii impotriva incalzirii globale fara ca oamenii sa fie nevoiti sa faca schimbari majore in modul lor de viata”. 17% spun ca „schimbarile climatice au scapat de sub control si este prea tarziu pentru a se mai face ceva”. In ceea ce priveste comportamentul, 71% din respondenti spun ca recicleaza mai mult decat o faceau in trecut.

Mai mult de jumatate afirma ca arunca mai putina mancare si au redus consumul de gaze si electricitate din propriile locuinte. Aproape trei sferturi folosesc becuri economice. In 2001, doar 31% din respondenti faceau astfel de afirmatii. In timp ce 29% din cei intervievati spun ca fac eforturi sa foloseasca mai putin masina personala si sa zboare mai putin, aproximativ o treime spune ca „n-ar prea vrea sa faca astfel de schimbari”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *