Avem prea multi ursi si prea putine paduri

Avem prea multi ursi si prea putine paduri

Peste 6.000 de ursi traiesc in padurile din Romania, desi acestea mai permit prezenta a doar 4.000 de animale dupa ce in ultimi ani au fost defrisate pentru diverse constructii, drumuri si chiar unitati de cazare turistica, iar din acest motiv ursii coboara pentru hrana in zonele locuite de oameni.
Pentru a afla cati ursi sunt in Romania se folosesc mai multe metode, printre care identificarea dupa urme, prin care se masoara si se fotografiaza urmele proaspete, metoda unitatilor reproductive – se masoara urmele fiecarei femele cu pui, metoda estimarii populatiei dupa numarul de masculi la locurile de hranire si numararea ursilor de catre paznicii de vanatoare la sfarsitul toamnei si primavara, la iesirea din barlog.
„Populatia de ursi din Romania a ramas constanta in ultimii ani, undeva la peste 6.000 de exemplare. E destul de mare, pentru ca in ultimii ani toate habitatele pentru urs pe care le aveam au inceput sa se fragmenteze din cauza dezvoltarii infrastructurii rutiere, a dezvoltarii economice si a infrastructurii turistice. De asemenea, prin dezvoltarea urbanistica a unor zone aceste habitate pe care le prefera ursul incep sa se restranga si aici apar problemele. Ursii isi parasesc locurile lor de liniste din cauza influentei asupra mediului lor“, a declarat agentiei MEDIAFAX Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva.
El a spus ca Romania ar trebui sa aiba o populatie de ursi „cam la 4.000 de exemplare“, tinand cont de dimensiunea habitatelor ramase.
Cum vanatoarea ursilor este interzisa prin lege in Romania, seful Romsilva evita sa foloseasca acest termen si se refera la „recoltare“, care se face printr-o derogare de la lege.
„Cei care participa la recoltare platesc de la 5.000 de euro in sus pentru un exemplar. Cel mai mult recolteaza vanatorii romani. Problema este ca nu-i poti recolta pe toti cei 2.000 de ursi odata. Se da o derogare cam de 300 de animale pe an, si nu reusim sa le recoltam pe toate, pentru ca nu totdeauna te intalnesti cu ursii. Noi facem reduceri ale populatiei in zonele in care avem probleme deosebite. Ursul este o specie ocrotita de lege si nu mai face obiectul vanatorii. Noi recoltam prin aceste derogari pe care le obtinem prin ordin al ministrului“, a explicat Craciunescu.
Cei mai multi ursi din Romania sunt in judetele Harghita (aproximativ 1.200 de animale), Covasna (1.000), Brasov (900), Arges (600) si Mures (500).
Sunt insa si judete prin padurile carora nu umbla niciun urs. Acestea sunt Braila, Botosani, Calarasi, Constanta, Dolj, Giurgiu, Iasi, Salaj, Tulcea si Vaslui.
Craciunescu a explicat ca ursii au inceput sa coboare spre zonele locuite si pentru ca s-a redus numarul de animale salbatice disponibile pentru hrana lor, iar in cazul oilor si vitelor, a crescut nivelul de securitate in ultimii ani.
In Europa sunt 14.000 de ursi bruni in zece tari.
Desi are cei mai multi ursi din Europa, cu exceptia Rusiei, Romania nu reuseste sa exporte aceasta specie.
„Noi nu exportam ursi, pentru ca niciunora nu le trebuie. Mai dam pe la gradini zoologice, cateva zeci pe an“, a spus Craciunescu.
Pana sa reuseasca sa-i „recolteze“ cineva pe cei 2.000 de ursi in surplus, cei care locuiesc sau isi fac vacantele in zonele prin care acestora li s-a restrans habitatul trebuie sa-si mareasca atentia si sa vorbeasca tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *