Premiile de mediu – „Spune-mi ce ai facut pentru mediu si iti dau un premiu”

De 5 iunie, cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Asociatia ALMA-RO si Copacul de Hartie cu sprijinul Recolamp si ECO TIC au organizat a doua editie a Premiilor de Mediu. Politicieni, autorita locale si centrale, personalitati si jurnalisti au fost premiati pentru contributia, pozitiva sau negativa, pe care au avut-o in domeniul protectiei mediului.

Castigatorii celei de-a doua editii a premiilor de mediu sunt:

– premii pozitive: Ministrul Culturii, Teodor Paleologu – premiul „Cogito verde sum” pentru inverzirea Ministerului Culturii si a institutiilor aflate in coordonarea sa, Excelenta Sa Ambasadorul Marii Britanii, Dl. Robin Barnett, un cunoscut sustinator al campaniilor impotriva schimbarilor climatice – premiul „Winter is not like summer”, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman – premiul „Omul inverzeste locul” pentru „sectorul 1 de verde al Capitalei”, grupul Green Report prentru stirile, articolele si emisiunile de mediu realizate – premiul „Permiteti sa va Green-Reportez”, Cabral pentru activitatea ecologista pe blog si pe plaiurile tarii – premiul „Colour me green”, Zoli Toth (Sistem) pentru sustinerea si initierea a numeroase campanii eco – premiul „Tine-o toth asa”, Radio France International pentru emisiunea Planeta Verde – premiul „Parlez-vous l”ecologie”, municipiul Zalau pentru rezultate bune in implementarea colectarii selective – premiul „Zalau e fruncea”, Vera Marin si Anca Ginavar – premiul „Construim, dar gandim”, Vlad Trusca, director Directia de schimbari climatice, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru activitatea de combatere a schimbarilor climatice- premiul „Un adevar incomod”, deputatii Ion Calin, Gheorghe Chiper, Iuliu Nosa si Mihai Dumitriu pentru votarea legilor de mediu in Parlamentul Romaniei – premiul „Votul Verde”.

– premii negative: Ministrul Adriean Videanu pentru ca vinde certificate de emisii de carbon si investeste banii in proiecte care genereaza CO2 – premiul „Un adevar comod, regia Adriean Videanu”, Ecaterina Andronescu pentru eliminarea ecologiei din curricula educationala a liceelor de profil – premiul de eco-rijenta, Administratia Fondului de Mediu pentru ca nu finanteaza proiecte verzi – premiul „Finatarea moarte are!”, deputatatii Doru Geany Balan, Ovidiu Silaghi, Mihail Vlasov, Olosz Gergely, Eugen Constantin Uricec si Mirel Talos pentru un scor de 0% prezenta la votarea legilor de mediu in Parlament – premiul „Somnul parlamentarilor naste monstri”.

Continuand initiativa inceputa in 2008, sapte organizatii de mediu, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Alma-Ro si Copacul de hartie, au analizat ce s-a intamplat in domeniul protectiei mediului, cine si, mai ales, ce a facut pentru a proteja mediul. Criteriile alegerii castigatorilor Premiilor de mediu 2009 au fost sustinerea sau initierea unor activitati, proiecte sau initiative legislative de mediu, implicarea in activitati de protectia mediului si sprijinul acordat ONG-urilor de mediu. Premiile pozitive sunt acordate celor care au contribuit la protejarea mediului, iar premiile negative merg spre cei care prin diverse actiuni au contribuit la distrugerea mediului. Evenimentul de premiere, desfasurat la Verde Cafe, a fost sustinut de Recolamp si Asociatia ECO TIC. Atmosfera a fost intretinuta de Omuletii Verzi si incinsa de spectacolul Drum Up. Festivitatea de premiere a fost prezentata de Gianina Corondan si Costel Popa, directorul Salvati Delta.

Scopul principal al evenimentului este acela de a creste responsabiliteatea politicienilor si a mass-media, cu privire la problemele de mediu. Acordarea Premiilor de mediu reprezinta o modalitate degajata de stabilire a unui dialog intre ONG-urile de mediu, politicieni si mass-media, care au astfel ocazia sa se cunoasca mai bine intr-un mediu informal. Organizatorii isi propun intarirea capacitatii de advocacy a organizatiilor nonguvernamentale de protectia mediului din Romania, prin implementarea unui sistem de premiere a politicienilor si jurnalistilor cu ocazia Zilei Mediului.
„Nu toti politicienii sunt la fel, lipsiti de scrupule, nu toti functionarii publici sunt la fel de indolenti. Prin acest demers noi dorim sa facem diferenta, sa spunem oamenilor cine si ce face in domeniul protectiei mediului in Romania. Dorim sa aratam ca in Romania sunt politicieni, functionari publici, jurnalisti cu adevarat procupati de lumea in care traim, dar si oameni care prin actiunile lor au distrus spatiu verde, au periclitat dreptul nostru la un trai sanatos”, a de clarat Costel Popa, director Salvati Delta.

„Am fi extrem de fericiti sa putem acorda numai premii pozitive, din ce in ce mai multe in fiecare an. Din pacate, ne lovim in fiecare zi de interesele economice, financiare, imobiliare etc. care lasa protectia mediului in coada listei de prioritati”, a declarat Ioana Ciuta, director Fundatia Terra Mileniul III.

„Ecologia este in trendul mondial si toata planeta incearca sa protejeze mediul. In Romania din pacate, initiativele bune se numara pe degete. Si nu se numara oriunde, ci la festivitatea de ziua mediului. Noi i-am premiat pe cei care au protejat mediul si i-am aratat cu degetul pe cei care contribuie la distrugerea lui si vom continua sa facem asta si pe viitor in speranta ca lucuruile se vor imbunatati”, a declarat Liana Buzea, presedinte EcoAssist.

„Premiile de Mediu aduc un suflu nou in peisajul actiunilor dedicate protectiei mediului de la noi. Dorim sa stabilim o relatie directa cu cei care dau dovada de interes real fata de problemele mediului. Totodata, prin aceste premii, incercam sa avem un dialog deschis si relaxat cu cei care nu acorda atentia cuvenita pericolului reprezentat de relele practici vis-a-vis de mediu”, a declarat Valentin Negoita, Presedinte al Asociatiei ECO TIC.

„Constatam cu bucurie ca in Romania sunt din ce in ce mai multi oameni care pun suflet si care pot determina schimbari majore in plan local. Un cetatean preocupat, un ONG, o firma de salubritate, un consilier local, un primar, un angajat … acestia sunt „eroii” nostri, cei care determina o schimbare in atitudine si o imbunatatire a starii de fapt. Trebuie sa-i cunoastem si sa le recunoastem rezultatele, fiind convins ca modelele pozitive atrag reactii pozitive”, a completat Raul Pop, Director General Recolamp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *