Premiu pentru vanatorii de vulpi

Numarul focarelor de rabie din judetul Suceava a ajuns la 14, iar autoritatile sunt in alerta. In judetul Suceava medicii veterinari au confirmat al 14-lea caz de turbare la animale din acest an

Populatia din zonele unde s-au inregistrat aceste focare de rabie a intrat in alerta, iar autoritatile cauta solutii pentru a stopa acest fenomen.

Actiunea de impuscare a vulpilor nu se anunta prea simpla. Nicolae Goicea, presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Suceava, a precizat ca in judet exista in acest moment peste 1.950 de vulpi, in timp ce efectivele normale din aceasta specie nu ar trebui sa depaseasca 500.

„Toti cainii fara stapan vor fi impuscati”

Ultimul caz de turbare s-a inregistrat acum doua zile, ridicand la 14 numarul focarelor de rabie inregistrate in judetul Suceava de la inceputul anului. Ingrijorator este ca ultimele 12 situatii s-au consemnat intr-un interval foarte scurt: doua luni si jumatate.

In urma acestor evenimente, in municipiul Vatra Dornei si localitatile aflate pe o raza de 30 de km a fost impusa carantina. „Toti cainii fara stapan din aceasta zona vor fi impuscati, iar animalele din gospodarii vor fi vaccinate antirabic”, a declarat Petrea Dulgheru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava.

Din cauza acestei cresteri alarmante a focarelor de rabie, autoritatile sanitar-veterinare sucevene au luat decizia de a-i stimula financiar pe vanatori in actiunea de impuscare a vulpilor. Pentru a incuraja actiunea de impuscare a vulpilor, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare Suceava a promis ca vanatorii vor fi recompensati. Fiecare exemplar impuscat le va aduce vanatorilor cate 50 de lei, cu conditia ca animalul sa fie prezentat la laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare din Suceava.

Premiul instituit pe cap de vulpe impuscata a fost stabilit, deocamdata, la 50 de lei, dar conducerea Directiei Sanitar-Veterinare Suceava spera sa convinga si alte institutii sa se alature acestui proiect pentru a creste suma acordata vanatorilor. Dulgheru a explicat si ratiunile pentru care a decis sa-i premieze pe cei care impusca vulpi. „In orice nou focar de rabie care apare trebuie sa cheltuim in jur de 20.000-30.000 de lei pentru vaccinarea animalelor sanatoase. Prin acordarea premiului de 50 de lei pentru fiecare vulpe impuscata, costurile se reduc la maxim 10%”, a spus Dulgheru.

„Partidele pentru vanarea vulpilor vor fi destul de dificile. In plus, un cartus cu cinci alice, cu care un vanator cu experienta pune la pamant o vulpe, costa in jur de doi lei. Prin acordarea acestor premii, vanatorii vor putea
sa-si acopere cheltuielile si cred ca vor fi interesati sa participe la actiunile de impuscare a vulpilor”, a declarat Nicolae Goicea. Prima partida de impuscare a vulpilor va avea loc maine, in zona Vatra Dorna, si va continua duminica de duminica pana la sfarsitul acestui an.

Focare de rabie la Viperesti – Buzau

Medicii epidemiologi din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Buzau supravegheaza 13 persoane, din comuna Viperesti, care au intrat in contact cu o vulpe bolnava de rabie. „Saptamana trecuta, cinci copii si opt adulti, din comunitatea de rromi din Viperesti s-au jucat cu o vulpe care s-a dovedit ulterior a fi bolnava de rabie. Ei au refuzat initial vaccinul antirabic, dar am reusit sa-i convingem cu ajutorul primarului”, a declarat medicul Viorica Mihalascu, directorul adjunct al ASP Buzau.

Numai in cursul saptamanii trecute, au fost confirmate patru focare de rabie in judetul Buzau. „A fost gasit un caine bolnav de rabie la Hales si trei vulpi turbate la Viperesti, Cernatesti si Balta Alba”, a precizat directorul adjunct al ASP Buzau. In ultimele luni au fost descoperite in judet 12 cazuri de animale confirmate cu rabie, sase vulpi, patru caini si doi boi, precum si doua pisici suspecte de turbare. (Iulian Bunila)

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *