Presa straina: Protest de amploare impotriva proiectului Rosia Montana

Presa straina: Protest de amploare impotriva proiectului Rosia Montana

Daca presa din Romania incaseaza sume importante de bani in publicitate din proiectul Rosia Montane, presa straina e libera sa relateze ceea ce se petrece cu mina controversata. Ziarele straine au scris pe larg despre protestul impotriva minei de aur care risca sa polueze mediul si afecteaza patrimoniul Romaniei, conform ziaristilor straini.

Ziarele internationale au scris ca protestatarii sunt impotriva folosirii de cianura si au subliniat importanta culturala a Rosiei Montane in patrimoniul Romaniei. Au aparut stiri pe „Forbes”, Google, Yahoo!, Winnnipeg News, The Associated Press si agentia de presa France Presse. „Forbes” scrie ca zeci de romani au protestat contra unei hotarari de guvern care aduce compania canadiana cu un pas mai aproape de deschiderea unei mine de aur, un proiect foarte contestat in Ardeal, o regiune de importanta istorica
nationala.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a eliberat un permis saptamana trecuta de acordare companiei canadiene Rosia Montana Gold Corp. a dreptului de a merge mai departe cu planurile sale de exploatare a aurului, un proiect care a fost propus pentru prima data in anul 2000. Guvernul roman trebuie sa ia inca o decizie finala inainte ca societatea sa aiba permisiunea sa deschida mina.
Rosia Montana se refera la aurul de culoare rosie dintr-o zona muntoasa, care a fost exploatat de romanii care au sosit acolo in secolul al II-lea.

Construirea unei mine deschise ar necesita demolarea cladirilor din centrul orasului vechi si un munte ar fi distrus. Rosia Montana Gold Corp. spune ca mina va crea mii de locuri de munca si va aduce milioane de dolari din investitii, dar protestatarii spun ca va distruge frumusetea naturala a regiunii si a culturii antice, care atrag mii de turisti. „Cianura Ucide”, scria pe un afis purtat de protestatari, marti, referindu-se la cianura utilizata in procesul de extragere a aurului. „Puteti sa luati cianura, noi vrem cultura!” Altii au insistat asupra faptului ca, in ciuda recesiunii economice care a lovit Romania, conservarea culturii natiunii trebuie sa prevaleze. „Rosia Montana a fost un simbol a ceea ce nu a fost distrus in Romania, fie politic sau arheologic”, a spus Razvan Ion, care conduce un festival de arta in Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *