Presedintele bulgar a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la taxa pentru producatorii de energie regenerabila

Record pentru România în sectorul energiei verzi în 2013
Presedintele bulgar a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la taxa pentru producatorii de energie regenerabila
Presedintele bulgar a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la taxa pentru producatorii de energie regenerabila

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la impunerea unei taxe de 20% pentru veniturile din instalatiile de energie eoliana si solara incepand din 1 ianuarie 2014. Plevneliev a promulgat amendamentele legale adoptate in decembrie 2013, dar a avertizat atunci ca face acest lucru pentru ca responsabilitatea ii revine guvernului si ca se va adresa Curtii Constitutionale.

Seful statului crede ca taxa intra in contradictie cu principiile statului de drept. El aminteste ca art. 19(2) al Constitutiei garanteaza conditii egale pentru toate persoane fizice si juridice care au activitate economica. Or, introducerea unei taxe doar pentru producatorii de energie eoliana si solara incalca acest principiu, sustine Plevneliev.

In opinia lui, o astfel de masura ar putea duce nu numai la blocarea investitiilor noi, ci si la retragerea unor investitii existente si, prin urmare, la inchiderea unor locuri de munca.

Noua taxa, conceputa in ideea de a recupera o parte din subventiile generoase platite de cea mai saraca tara din Uniunea Europeana producatorilor de energie regenerabila, a fost aprobata in cadrul bugetului pe 2014. ‘Aceste masuri vizeaza numai producatorii de energie eoliana si solara. Vom cere presedintelui sa-si exprime veto-ul fata de bugetul pe 2014 pentru a opri aceasta masura discriminatorie’, a declarat in decembrie Nikola Gazdov, din partea Asociatiei producatorilor bulgari de energie fotovoltaica.

Atrasi de subventiile generoase din Bulgaria, mai multi investitori din Germania, Austria, SUA si Coreea de Sud au investit peste patru miliarde de euro pentru a construi instalatii de energie eoliana si solara cu o capacitate totala de 1.600 de megawati.

Premierul bulgar Plamen Oresarski a declarat ca se asteapta ca in 2014 noua taxa sa genereze venituri de 150 milioane leva (104 milioane de dolari), bani care vor fi utilizati pentru a reduce deficitul in crestere din sectorul energetic, provocat in parte si de energiile regenerabile. Deficitul este generat de diferenta dintre pretul reglementat la care energia este vanduta consumatorilor si energia scumpa pe care compania de stat NEK este obligata sa o cumpere de la producatorii de energie regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *