Presedintele Ecuadorului cheama la boicotarea mondiala a companiei Chevron

Discutii cu Chevron pe tema gazelor de sist la Contanta
Presedintele Ecuadorului cheama la boicotarea mondiala a companiei Chevron
Presedintele Ecuadorului cheama la boicotarea mondiala a companiei Chevron

Motivul: guvernul de la Quito reproseaza pagubele imense provocate mediului prin exploatarea zacamintelor de catre compania americana in zone din Amazonia

Rafael Correa, presedintele Ecuadorului, a lansat marti un apel la boicotarea mondiala a gigantului petrolier american Chevron, aflat in litigiu cu Guvernul de la Quito pentru un caz de poluare grava in Amazonia. Corespondenti ai agentiilor internationale de presa, citati de publicatia „L’Expansion”, au relatat ca presedintele Correa a avertizat grupul Chevron de declansarea unei campanii de mobilizare la nivel planetar impotriva distrugerilor comise de grupul Texaco (achizitionat de Chevron in 2001) in regiunea Sucumbios, in cele din urma abandonata, unde a lasat o imensa maree de titei.
„Este unul dintre cele mai mari dezastre de mediu de pe planeta”, a afirmat presedintele Correa si a cerut actionarilor la Chevron sa nu accepte rolul de complici la dezastre si chiar sa-si vanda actiunile. Dandu-i denumirea „Mainile murdare ale Chevron”, campania ecuadoriana are de asemenea drept obiectiv atragerea la fata locului a unor personalitati de talie mondiala, in primul rand laureati ai Premiului Nobel, care sa constate adevarul. Compania Chevron a fost condamnata in 2011 de catre tribunalul din Sucumbios, pentru pagubele provocate mediului, la o amenda-record de 9 miliarde de dolari, suma reconfirmata si la recursul din 2012, iar apoi dublata deoarece compania nu si-a cerut scuze. Amenda aplicata gigantului Chevron in Ecuador este, potrivit specialistilor, cea mai mare din istoria Dreptului privitor la mediul inconjurator, depasind cu mult amenda de 4,5 miliarde de dolari aplicata companiei ExxonMobil pentru mareea neagra provocata in Alaska, in 1989.
Chevron nu recunoaste, insa, sentintele amintite si s-a adresat unor tribunale internationale, invocand, culmea,  inexistenta probelor stiintifice, precum si faptul ca unul dintre magistratii ecuadorieni ar fi fost corupt. Chevron sustine ca poluarea pentru care este  sanctionata ar fi fost provocata de compania de stat ecuadoriana Petroecuador. Or, asa cum a reiesit si din dezbaterile la procesul din Ecuador, spune presedintele Correa, „pentru a economisi niste dolari, Chevron a folosit cele mai defectuoase  tehnici de extractie. A lasat aproape o mie de lacuri de titei in Amazonia… Ele nu au fost niciodata tratate, ci doar disimulate cu un strat de pamant pentru a insela statul ecuadorian”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *