Presedintele Iohannis, criticat de ONG-uri pentru pozitia sa pro-TTIP​

Presedintele Iohannis, criticat de ONG-uri pentru pozitia sa pro-TTIP​
Presedintele Iohannis, criticat de ONG-uri pentru pozitia sa pro-TTIP​
Presedintele Iohannis, criticat de ONG-uri pentru pozitia sa pro-TTIP​

Un numar de 14 organizatii non-guvernamentale din Romania, care se opun eventualei semnari a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) intre SUA si UE, critica marti pozitia pro-TTIP exprimata recent de presedintele Klaus Iohannis si de Ministerul Afacerilor Externe.

In context, ONG-urile grupate in Coalitia STOP TTIP Romania ii cer presedintelui sa se asigure ca institutiile statului roman evalueaza corect impactul pe care l-ar avea viitorul tratat SUA-UE, si solicita consultari publice pentru stabilirea pozitiei tarii fata de TTIP.

„Ne exprimam ingrijorarea ca pozitia optimista pe care Presedintele si Ministerul de Externe au exprimat-o este una insuficient fundamentata si nu este in concordanta cu dorinta poporului roman, din moment ce acesta nu cunoaste toate implicatiile unui astfel de tratat.

Consideram ca este necesara o ampla analiza pe aceasta tema si cerem public Presedintelui Romaniei sa se asigure ca institutiile statului evalueaza corect impactul acestui tratat asupra Romaniei. Iar pozitia oficiala a Romaniei sa fie adoptata doar in urma unor consultari publice ample corelate cu rezultatele studiilor de impact”, se arata intr-un comunicat remis, luni, HotNews, de catre Coalitia Stop TTIP Romania.

Concret, ONG-urile crutica declaratiile facute de Iohannis dupa Consiliul European din 19-20 martie, potrivit carora Romania „sustine finalizarea cu succes a negocierilor, cat mai curand posibil” si este convinsa ca TTIP „va stimula puternic economiile de pe ambele parti ale Atlanticului”.

O pozitie similara a fost exprimata in trecut si de catre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au mentionat ONG-urile.

„Observam asadar o opinie ferma si unitara a autoritatilor romane insa ea nu este si temeinic argumentata si documentata”, reclama organizatiile STOP TTIP Romania.

In context, ONG-urile atrag atentia „ca subiectul TTIP nu este prezent decat in mica masura pe agenda opiniei publice si aproape deloc inteles”, iar „cetatenii romani nu cunosc riscurile unui astfel de tratat”.

„Mai ingrijorator este ca nici autoritatile statului, cele care ar trebui sa cunoasca problematica pentru a lua deciziile corecte si a negocia in cunostinta de cauza, nu sunt mai informate pe aceasta tema”, mai avertizeaza asociatiile.

Fundatia TERRA Mileniul III, una dintre cele 14 ONG-uri STOP TTIP Romania, spune ca a solicitat mai multor ministere si prim-ministrului Victor Ponta documente relevante privind studii asupra impactului pe care TTIP si tratatul UE-Canada il vor avea asupra economiei si drepturilor cetatenilor.

„Raspunsurile primite nu au furnizat niciun studiu riguros de impact, oferindu-se doar prognoze europene optimiste, fara sa implice vreo cercetare la nivel local. Deducem ca astfel de documente riguroase nu exista, din moment ce nu ne-au fost puse la dispozitie conform prevederilor legislatiei privind transparenta”, reclama ONG-urile.

Coalitia STOP TTIP Romania, in care sunt reunite cele 14 ONG-uri romanesti semnatare, este parte a unei Initiative Cetatenesti Europene STOP TTIP, care reuneste sute de organizatii non-guvernamentale de protectie a mediului si antiglobalizare, precum si sindicate din toata Uniunea Europeana, care se opun unei eventuale incheieri a Partneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, negociat in prezent de Comisia Europeana cu guvernul SUA.

„Mentionam ca o coalitie de aproximativ 400 de organizatii ale societatii civile din Uniunea Europeana a identificat o serie de pericole care atenteaza la suveranitatea statelor si la drepturile cetatenilor, riscuri reprezentate de inlaturarea unor standarde de calitate valoroase ale Uniunii Europene. La aceste ingrijorari au aderat peste un milion sase sute de mii de cetateni UE care au semnat petitia initiata in luna octombrie”, se mai arata in comunicatul semnat de cele 14 ONG-uri STOP TTIP Romania.

Printre cele 14 ONG-uri STOP TTIP romanesti se numara Fundatia TERRA Mileniul III, ActiveWatch, Asociatia Alburnus Maior, Campania Salvati Rosia Montana, Grupul Fara Fracturare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *