Presedintele Schneider Electric: Datorita potentialului ridicat al Romaniei, energiile regenerabile reprezinta un vector de crestere pentru companie(interviu)

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Presedintele Schneider Electric: Datorita potentialului ridicat al Romaniei, energiile regenerabile reprezinta un vector de crestere pentru companie(interviu)

Presedintele Schneider Electric Romania, Saulo Spaolanse, considera ca Romania are un potential foarte ridicat in sectoarele de energie eoliana si solara, tara noastra fiind o piata foarte importanta pentru companie, care are planuri pe termen lung.

In plus, tot mai multe companii si persoane fizice devin constiente de necesitatea reducerii consumului de energie, atat pentru a economisi bani, dar si din motive „verzi”, intrucat se confrunta cu schimbari climaterice neplacute, astfel incat par sa adopte un comportament mai prietenos cu mediul.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei sunt constienti de oportunitatile pe care Romania le ofera, altele decat resursele naturale si mediul, cum ar fi cresterea PIB-ului in anii urmatori, conform raportului recent al Fondului Monetar International, dar si anumiti indicatori socio-demografici importanti, precum forta de munca educata si calificata, cu competente atat tehnice, la care se adauga cunoasterea limbilor straine.

Aceste conditii de piata ofera oportunitati de business importante in Romania pentru Schneider Electric, companie care activeaza pe aceasta piata locala de aproape 16 ani si care continua sa aiba planuri pe termen lung aici.

De asemenea, presedintele companiei, Saulo Spaolanse, reitereaza faptul ca investitorii au nevoie de stabilitate economica si fiscala, precum si de un mediu legislativ clar si stabil pentru sectorul energiei si nu numai.

AGERPRES: Care sunt afacerile Schneider Electric in Romania in primele noua luni? Sunt in crestere sau in scadere fata de perioada similara din 2011? Previziuni pentru sfarsitul anului si, eventual, pentru 2013.


Saulo Spaolanse: Politica globala a Schneider Electric este de a nu oferi date financiare pe fiecare subsidiara in parte, ci doar la nivel de grup, deoarece compania este listata la Bursa de la Paris (Eurolist – Euronext Paris).

Grupul Schneider Electric a inregistrat vanzari de 6,099 miliarde de euro in al treilea trimestru al acestui an, ceea ce inseamna o crestere de 7,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile grupului in primele noua luni ale anului 2012 au totalizat 17,507 miliarde de euro, cu 9,2% mai mult decat in ianuarie – septembrie 2011.

Suntem bucurosi sa putem spune ca subsidiara din Romania si-a depasit obiectivele financiare pentru 2011 si si-a majorat cota de piata locala. Pentru 2012, ne asteptam ca afacerile noastre sa creasca de cel putin doua ori mai mult decat piata pe care operam.

Vorbind despre obiectivele pentru 2013, la nivel global si local, trebuie sa continuam sa crestem. Si crestem strategic, investim masiv in cercetare si dezvoltare, in inovatie. In Romania, vom continua cu cele doua directii principale ale afacerii noastre: solutii de eficienta energetica si solutii in domeniul energiei regenerabile. De asemenea, vom continua sa ne dezvoltam operatiunile de servicii pe piata locala, atat pre-vanzare, cat si post-vanzare.


AGERPRES: Ce proiecte deruleaza compania Schneider Electric in Romania in domeniul managementului energiei si la cat se cifreaza investitiile pe care le-a facut pe piata romaneasca?

Saulo Spaolanse: In calitate de specialist mondial in managementul energiei, Schneider Electric are permanent in desfasurare proiecte de implementare a solutiilor de eficienta energetica pe care le dezvolta, precum Acti 9 si SoMachine. In afara de acestea, pot sa va dau cateva exemple concrete de proiecte importante finalizate recent de Schneider Electric in Romania. In parteneriat cu Thermo Control, am dezvoltat patru proiecte in complexele cinematografice Multiplex Cinema City din Targu Mures, Arad, Baia Mare si Constanta. Solutia implementata, de control centralizat al sistemelor de incalzire, ventilatie, aer conditionat (HVAC) si desfumare, asigura, in acelasi timp, un climat de confort pentru cinefili si pentru personal, dar si functionarea fara intreruperi a intregului sistem. Fiecare sala, hol si culoar din aceste complexe cinematografice dispune de cate o centrala de tratare a aerului. Solutia include, de asemenea, o functie de monitorizare a compozitiei chimice a aerului. In caz de incendiu, fumul nociv este inlocuit rapid cu aer proaspat.

Un alt proiect a fost cel cu filiala de distributie a energiei electrice Electrica Muntenia Nord din Buzau, pentru care Schneider Electric a implementat o solutie completa de automatizare a sistemului de distributie (SAD), ce a inclus si modernizarea echipamentelor de medie tensiune si integrarea lor in sistemul SCADA. Valoarea proiectului este de aproximativ o jumatate de milion de euro.

Acti 9 este o solutie dedicata atat companiilor, cat si sectorului rezidential, aducand economii considerabile de energie si, implicit, de bani. Aceasta solutie poate fi folosita in orice sistem electric care, prin definitie, are nevoie de protectie. Instalata intr-un panou electric, protejeaza sistemul impotriva supraincarcarii, scurtcircuitelor si electrocutarii.

Este de asteptat ca introducerea Acti 9 sa revolutioneze managementul energiei in Romania si la nivel mondial. Pentru companii, Acti 9 este o solutie personalizata, care poate indeplini orice tip de cerinte de instalare ale integratorilor de sistem, proiectantilor, designerilor sau ale personalului de intretinere. Disponibila la numai 270 de lei pentru un apartament cu doua camere, aceasta solutie poate reduce cu pana la 30% consumul de energie. In plus, Acti 9 semnaleaza circuitele pe care exista probleme ce trebuie reparate.

SoMachine este o solutie dezvoltata in principal pentru sectorul industrial. Aceasta ii ajuta pe producatorii de echipamente originale (OEM) in programarea si monitorizarea procesului de operare a masinilor lor, cu scopul de a le imbunatati si de a creste productivitatea cu pana la 50%. Permitandu-le producatorilor de echipamente originale sa proiecteze, sa puna in functiune si sa repare masinile cu ajutorul unei singure suite software, aplicatia le ofera un avantaj competitiv. SoMachine este cea mai recenta solutie de management al energiei lansata de Schneider Electric in Romania in aceasta vara.

AGERPRES: Ce proiecte are in pregatire Schneider Electric pe termen scurt? Dar pe termen lung? Sunteti interesati, eventual impreuna cu un partener, de investitii in parcuri eoliene?

Saulo Spaolanse: Avem planuri pe termen lung in Romania, aceasta fiind o piata foarte importanta pentru Schneider Electric. Pe termen scurt, planurile noastre sunt acelea de a ne extinde serviciile oferite pietei locale si de a continua sa oferim solutii de eficienta energetica si in sectorul energiei regenerabile.

Referindu-ne la energia regenerabila, trebuie sa clarific faptul ca Schneider Electric nu dezvolta parcuri solare sau eoliene, ci ofera solutii pentru conectarea lor la reteaua de distributie a energiei electrice. Totusi, putem spune ca exista multe oportunitati in sectorul energiei regenerabile in Romania, datorita resurselor naturale si conditiilor meteorologice favorabile din aceasta tara. Prin urmare, asteptam mult mai multe investitii in acest sector in anii urmatori.

AGERPRES: Cum vedeti piata romaneasca de energie?


Saulo Spaolanse: Asa cum am mentionat deja, datorita pozitiei geografice si resurselor naturale, Romania are un potential foarte ridicat in sectoarele de energie eoliana si solara, in timp ce sectorul hidroenergetic este deja dezvoltat. In plus, din ce in ce mai multe companii si persoane fizice devin constiente de necesitatea reducerii consumului de energie. Pentru a economisi atat energie, cat si bani, Schneider Electric ofera solutii complete care ajuta la reducerea consumului de energie cu pana la 30%.

Avem solutii pentru toate segmentele de piata – cladiri, infrastructura, industrie, centre de date, rezidential – atat pentru proiecte noi, cat si pentru locaTiile si infrastructura deja existente, construite cu multi ani in urma si care nu corespund actualelor reguli si standarde ale Uniunii Europene.

Toate aceste conditii de piata ofera oportunitati de business importante in Romania pentru Schneider Electric, companie care activeaza pe aceasta piata locala de aproape 16 ani si care continua sa aiba planuri pe termen lung aici. Scopul nostru este acela de a ajuta persoanele si organizatiile sa-si optimizeze consumul de energie, iar rolul nostru principal este acela de a-i educa in acest sens, de a-i face sa inteleaga toate beneficiile eficientei energetice si ale noilor surse de energie atat pentru planeta, cat si pentru buzunarul propriu. Solutiile noastre ofera avantaje tangibile: economii de energie de pana la 30%, ceea ce inseamna o reducere cu un procent similar a facturii la electricitate.

Acesta este viitorul la nivel mondial si ii sfatuim pe toti clientii si partenerii nostri sa abordeze eficienta energetica nu ca pe o optiune, ci ca pe ceva obligatoriu, complex si mai folositor decat am putea crede acum. Iar ei inteleg acest lucru, deoarece au fost multe cazuri in care acestia ne-au contactat, in timpul perioadei de criza, cu nevoia de a-si reduce costurile, de a fi mai eficienti intr-un mediu foarte competitiv.

AGERPRES: Care credeti ca sunt principalele provocari din industria energetica in Romania?

Saulo Spaolanse: Energia este, in general, o industrie complexa si plina de provocari, dar consider ca cea mai importanta provocare din acest domeniu o constituie reteaua inteligenta de distributie a energiei electrice.

In zilele noastre, reteaua electrica este in continuare foarte similara celei de acum un secol: transporta energia electrica de la centralele de productie pana la utilizatori, in locatiile lor. Din moment ce electricitatea nu poate fi stocata, reteaua este bazata pe o ecuatie simpla: productie-consum.

Totusi, reteaua electrica sufera, in prezent, o revolutie, alimentata de patru factori majori de schimbare. Primul il constituie eficienta energetica. Aceasta reprezinta o oportunitate foarte importanta atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, asa cum am explicat anterior. Al doilea factor este sectorul energiei regenerabile, care reprezinta o provocare enorma pentru reteaua de electricitate din prezent, fiind distribuita si intermitenta. O a treia provocare pentru retea o constituie vehiculul electric. Acesta reprezinta o oportunitate uriasa pentru un transport mai ”verde”, dar, pentru o calatorie de 200 km, are nevoie de o cantitate de energie electrica echivalenta celei consumate intr-o casa obisnuita in 24 de ore. In ultimul rand, vreau sa mentionez Tehnologia Informatiei si a Comunicarii, care este, in prezent, accesibila la scara larga si care permite administrarea in timp real a unor cantitati uriase de date din toata reteaua.

In aceste conditii, reteaua electrica trebuie sa devina mai „inteligenta” pentru a reusi sa mentina, in continuare, un echilibru intre productie si consum, intr-un mediu din ce in ce mai complex.

Realistic vorbind, in prezent, sunt din ce in ce mai putine investitii facute atat de guvern, cat si de mediul privat. Unii investitori nu mai pot sa-si finanteze proiectele, in timp ce altii care inca mai au fonduri sunt reticenti in a investi din cauza incertitudinilor globale. Mai mult, si continua modificare a cadrului legislativ afecteaza planurile investitorilor.

Pe de alta parte, suntem constienti de oportunitatile pe care Romania le ofera. Deja am mentionat resursele naturale si mediul din Romania. Trebuie sa luam in considerare si cresterea PIB-ului comparativ cu anul 2011 si anumiti indicatori socio-demografici importanti, cum ar fi forta de munca educata si calificata, cu competente atat tehnice, cat si in cunoasterea limbilor straine. Oamenii sunt din ce in ce mai interesati de eficienta energetica atat pentru a economisi bani, dar si din motive „verzi” si, intrucat se confrunta cu schimbari climaterice neplacute, par sa adopte un comportament mai prietenos cu mediul.

AGERPRES: Activitatea Schneider Electric in domeniul energiei regenerabile: solutii pentru conectarea parcurilor solare si eoliene la reteaua de distributie a energiei electrice.

Saulo Spaolanse: Oamenii trebuie sa-si reduca impactul asupra mediului si amprenta de carbon, dar integrarea eficienta a tehnologiile inovatoare in sistemele deja existente poate fi foarte dificila – fie ca vorbim de generarea de energie solara sau eoliana.

Schneider Electric raspunde acestei provocari oferind tehnologia si solutiile necesare unei optimizari complete a consumului de energie prin eficienta energetica, managementul energiei, precum si solutii dedicate energiilor regenerabile. Compania se dedica unei dezvoltari sustenabile care permite reducerea consumului de energie si ii ajuta pe clienti sa gaseasca modalitati de a combina aceste sisteme noi cu abordari mai traditionale, potrivit nevoilor lor.

Datorita potentialului ridicat al Romaniei, domeniul energiilor regenerabile reprezinta un vector de crestere pentru Schneider Electric, care ofera echipamente de inalta performanta si solutii complete pentru a conecta parcurile solare si eoliene la reteaua de distributie a energiei electrice.

Un exemplu de astfel de echipamente de inalta performanta il constituie noua gama de invertoare centrale Conext Core XC Series. Oferind randamente maxime de pana la 98,9%, aceste invertoare au fost proiectate de Schneider Electric pentru a creste eficienta si flexibilitatea oricarei instalatii de tip fotovoltaic.

AGERPRES: Solutii pentru eficienta energetica dezvoltate de Schneider Electric. Ati vorbit, la un moment dat, despre contoarele inteligente. Credeti ca este un proiect care poate fi implementat in Romania? Ce investitii implica aceste contoare inteligente si cine trebuie sa le faca? Mai exact, consumatorii sunt cei care trebuie sa le cumpere si sa le monteze sau distribuitorii de energie?

Saulo Spaolanse: Legislatia specifica pietei de energie, atat la nivel european, cat si local, include reguli privind contoarele inteligente. Schema legislativa a primit un impuls prin cel de-al treilea Pachet al Energiei al Uniunii Europene, aprobat de Parlamentul European in aprilie 2009. Documentul recomanda ca, pe baza unei evaluari economice, 80% dintre consumatorii de electricitate din toate tarile membre UE sa aiba contoare inteligente pana in 2020.

In Romania, noua Lege a Energiei, adoptata in 2012, se refera si ea la introducerea contorizarii inteligente a energiei, iar ANRE va stabili un calendar prin care 80% dintre consumatori vor avea aceste aparate pana in 2020. Potrivit legii, „implementarea acestor sisteme va fi aprobata in planul anual de investitii al distribuitorilor”. Aceeasi legislatie prevede ca furnizorii de energie electrica sunt obligati sa participe la activitati care garanteaza siguranta si securitatea sistemului national de electricitate.

Asadar, avem cadrul legislativ pe care trebuie, cu siguranta, sa il respectam, dar de ce sunt aceste contoare inteligente fezabile in Romania pentru noi, oamenii obisnuiti? Raspunsul se afla in noua Lege a Energiei, de asemenea. Piata de energie va fi liberalizata si se va renunta, pe parcursul mai multor etape, la tarifele reglementate pentru consumatorii finali. Inevitabil, acest lucru va ridica preturile la energie si consumatorii vor fi din ce in ce mai interesati de solutii care sa-i ajute sa-si administreze mai bine energia din casele lor, din cladiri, unitati industriale, centre de date si retele electrice. Contoarele inteligente sunt sisteme de comunicare in doua sensuri si fac informatia accesibila consumatorilor: acestia pot vedea in orice moment ce consum au, pot estima valoarea facturii, pot vedea consumul fiecarui echipament in parte, pot beneficia de tarife reduse in afara orelor de varf. La nivel macro, aceste contoare inteligente vor fi obligatorii pentru reteaua inteligenta care va integra din ce in ce mai multa energie regenerabila din surse distribuite si intermitente.

AGERPRES: Ce ne puteti spune despre masinile electrice? Cand credeti ca va fi Romania pregatita pentru acest tip de autovehicul? Care credeti ca va fi piata pentru masinile electrice?

Saulo Spaolanse: Schneider Electric ofera infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice prin solutia EVLink. Avem mai multe modele de statii de incarcare pregatite pentru a fi instalate, inclusiv statii rapide, in care bateriile vehiculului pot fi incarcate la 80% din capacitatea lor in mai putin de 15 minute.

In aceasta calitate – de furnizor de infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice -, urmarim trendul condus de sectorul auto local.

AGERPRES: Cum vedeti viitorul Romaniei din punct de vedere economic? Ce masuri credeti ca ar trebui luate de noul Guvern pentru redresarea economica? Ce asteptari aveti de la noul Guvern, ca reprezentant al unei mari companii?

Saulo Spaolanse: Ne facem cat mai bine treaba si ne concentram pe afacerea noastra. Nu ne este caracteristic sa asteptam lucruri de la altii, suntem un jucator activ in economie si ne concentram pe ceea ce avem de facut. Bineinteles, pentru a realiza acest lucru si pentru a putea face si urmari planuri de afaceri pe termen mediu si lung, avem nevoie, pentru noi si pentru partenerii nostri, de stabilitate economica si fiscala. De asemenea, avem nevoie si de un mediu legislativ clar si stabil pentru sectorul energiei si nu numai.

Daca trebuie sa ma refer la viitorul economic al Romaniei, trebuie sa recunosc ca vad un potential ridicat pentru o noua economie. Raportul recent al Fondului Monetar International sustine acelasi lucru, anticipand o crestere a PIB-ului in anii urmatori. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *