Preturile carburantilor ar putea sa creasca cu pana la 20%, pana la sfarsitul acestui an, daca pretul barilului de petrol va depasi 100 de dolari, a declarat pentru The Money Channel presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache.

10% crestere a pretului petrolului are ca rezultat o crestere de 3% a pretului derivatelor sale, cum sunt benzina si motorina. Impactul economic al acestei mariri de pret va fi extrem de puternic pentru economia romaneasca, a spus Tache.

Majorarea pretului carburantilor a inceput deja de zilele trecute si va continua cu procente si mai semnificative, a afirmat Ion Tache. El a explicat ca marile companii petroliere au inceput sa termine stocurile de petrol pe care le cumparasera in vara, cand titeiul era in jurul valorii de 65 de dolari pe baril.

De atunci, petrolul s-a scumpit pana la 99 de dolari barilul, iar noile rezerve au fost cumparate la preturile majorate. Urmare a acestei situatii, majorarea preturilor cu pana la 20% este inevitabila.

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari a explicat ca majorarile de preturi vor avea loc treptat, pentru ca socul sa fie oarecum atenuat. „Cert este ca, pana la finele anului, nu va mai exista carburant vandut sub pretul de 4 lei litrul”, a spus Tache.

Sursa: Ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here