Pretul electricitatii, bomba cu ceas

Obligatiile de mediu impuse de Uniunea Europeana pentru limitarea poluarii vor creste tarifele la energie in urmatorii ani. Populatia ar putea simti un soc al preturilor la energie in anul 2013, cand centralele vor plati pentru toata cantitatea de emisii poluante.pret energie electrica

Masurile luate la nivelul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor poluante pun presiuni enorme asupra costurilor de producere a energiei – industrie responsabila de cantitatea cea mai mare de emisii de gaze cu efect de sera.

Masurile constau in obligativitatea poluatorilor de a achizitiona cate un certificat de emisii pentru fiecare tona de dioxid de carbon. Aici se adauga si stimulentele acordate producatorilor de energie din surse regenerabile pentru ca acestea sa reprezinte 20% din consumul brut de electricitate in 2020.

Romania este direct vizata de aceste scumpiri, in conditiile in care 40% din productia de energie este pe baza de carbune, cea mai poluanta resursa. „Costurile de mediu vor duce la o crestere semnificativa a pretului energiei din 2013, cand permisele de emisii vor trebui cumparate integral”, a declarat directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, intr-o conferinta Focus Energetic.

Romania, alaturi de alte state, printre care Germania si Polonia, a sustinut scaderea graduala a permiselor pentru sistemul energetic, tocmai pentru a nu exista o explozie a tarifelor finale.

Carbunele, principalul vinovat

Daca termocentralele vor trebui sa plateasca pentru tot ce polueaza, pretul energiei produse din carbune va fi de doua ori mai mare, ceea ce va duce la scumpiri semnificative pentru populatie. Potrivit lui Sandulescu, carbunele se scumpeste cu circa 10% anual, desi romanii nu au simtit acest lucru pana acum datorita tarifelor stabilite de autoritatea de reglementare.

Totodata, pretul electricitatii va fi afectat si de ponderea din ce in ce mai mare a energiei regenerabile, care este de doua ori mai scumpa decat cea clasica din cauza stimulentelor acordate investitorilor.

Verde, dar scump

Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene ca energia verde sa reprezinte 24% din consumul brut in anul 2020. Legislatia prevede acordarea unor certificate verzi investitorilor in energia regenerabila, documente care pot fi valorificate separat, pe o piata specializata.

Furnizorii de energie sunt obligati sa achizitioneze aceste certificate, proportional cu energia comercializata, astfel ca pretul energiei regenerabile este compus, pe langa costurile propriu-zise, de pretul certificatelor verzi si de penalitatile pe care furnizorii trebuie sa le plateasca daca nu isi ating cota de certificate.

InterAgro cere gaze ieftine

Grupul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din Romania, solicita modificarea legii gazelor astfel incat combinatele chimice sa achizitioneze gaze de productie interna nu doar pana in octombrie, cum prevede legislatia actuala, a declarat Marin Mirea, consilier in cadrul companiei. „Gazele folosite de industria chimica sa fie identificate separat in lege, iar pretul sa fie cel de productie interna. Din totalul costurilor noastre, 70% reprezinta achizitia gazelor”, a mai spus Mirea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *