Prima centrala din lume pe carbune „curat”

Ingroparea dioxidului de carbon de la centralele pe carbune este de acum posibila. Prima uzina care va capta si stoca propriile emisii de CO2 a fost inaugurata in Germania. Ecologistii se impotrivesc procedeului.
ingroparea dioxidului de carbon
Compania energetica Vattenfall a inaugurat o centrala in care extragerea si tratarea carbunelui se vor realiza fara emisii de CO2. Centrala se afla pe platforma industriala Schwarze Pumpe, o zona cu o veche traditie in prelucrarea carbunelui, dar care s-a confruntat mereu cu poluarea extrema.

Situatia s-ar putea schimba daca centrala-pilot pe carbune fara emisii de dioxid de carbon se va dovedi eficienta. Datorita tehnologiei de captare si stocare a CO2 (CSS) cu care este dotata uzina, dioxidul de carbon va fi ingropat in pamant.

Temperaturi subterane in crestere?

Unii ecologisti se tem insa ca nu cumva dioxidul de carbon stocat sa nu contribuie in -vreun fel cresterea temperaturilor subterane. Temerile ecologistilor insa nu i-au impiedicat pe investitorii de la Vattenfall sa plateasca 70 de milioane de euro pentru realizarea acestui proiect.

Locuitorii din Spremberg, (fosta RDG), care traiesc in apropierea sitului pe care ei il numesc „pompa neagra”, sunt inca sceptici in privinta proiectului.

Daca tehnologia de captare si stocare a dioxidului de carbon va avea succes, toate centralele noi ale grupului Vattenfall vor fi astfel echipate. Tari precum China si India, unde carbunele este foarte exploatat, ar putea profita mai tarziu de procedeul CSS.

Daca testele la noua centrala vor fi finalizate cu succes, din 2015 compania energetica Vattenfall ar putea incepe comercializarea pe scara larga a energiei astfel produse.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *